ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Υπερ-ταμείο οι «Τάφοι των Βενιζέλων»;

Στο Υπερ-ταμείο οι «Τάφοι των Βενιζέλων»;
ΑΠΕ/ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Στα χέρια του "υπερ- ταμείου" μεταβιβάζονται τυπικά οι Τάφοι των Βενιζέλων μετά από τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή σχετικά με τα ακίνητα του Ε.Ο.Τ.

Όπως γράφουν τα Χανιώτικα Νέα, δήμος και αντιπεριφέρεια εκτιμούν ότι πρόκειται για τυπικό θέμα καθώς η παραχώρηση έχει συμφωνηθεί, χωρίς να έχει γίνει ακόμα η μετεγγραφή του ακινήτου.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, μεταδίδει το ΑΠΕ, μεταβιβάζονται στο λεγόμενο Υπερταμείο και τα τουριστικά ακίνητα, κυριότητας Ε.Ο.Τ. -τα οποία ούτως ή άλλως εκμεταλλεύεται η ΕΤΑΔ ως έχουσα την επικαρπία αυτών έτσι ώστε όλα τα προσφερόμενα προς αξιοποίηση ακίνητα να τελούν υπό ενιαίο καθεστώς.

Ως περιουσία του Ε.Ο.Τ. στα Χανιά ορίζεται η περιοχή των Τάφων των Βενιζέλων καθώς, αν και είχε ανακοινωθεί η παραχώρησή τους στον Δήμο Χανίων, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετεγγραφή των ακινήτων.

Αντίθετα -γράφουν τα Χανιώτικα Νέα- δεν παραχωρήθηκαν οι Άγιοι Απόστολοι και η πισίνα του "Ξενία" καθώς, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, στις περιπτώσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε παρέμβασή του ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", Νικόλαος Παπαδάκης ανέφερε ότι "η σχετική τροπολογία με την οποία μεταβιβάζεται η έκταση στην ΕΤΑΔ δεν είναι δυνατόν να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, εφόσον πράγματι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία έχει ξεκινήσει από ετών, για την οριστική παραχώρηση της έκτασης".

"Το Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, ως ένας αναγνωρισμένος πανελλήνια και διεθνώς οργανισμός που είναι αφιερωμένος στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του μεγάλου πολιτικού, εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι, παρά τις αντίθετες υπουργικές διαβεβαιώσεις ήδη από το 2011, το σημαντικό αυτό ζήτημα παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα", προσθέτει.

Και συνεχίζει: "Δηλώνουμε ότι δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αλλοιώνει την ιστορική μνήμη, καθώς θεωρούμε αδιανόητη και ανεπίτρεπτη ακόμη και την παραμικρή συζήτηση περί ενδεχόμενης εκμετάλλευσης του ακινήτου ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της. Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε το συντομότερο αυτό το εθνικό μνημείο να περιέλθει οριστικά στην τοπική κοινωνία".

Από τη μεριά του, κατηγορηματικός ότι οι "Τάφοι των Βενιζέλων" ανήκουν στο δήμο Χανίων και δεν μπορεί να αποτελέσουν "εμπόρευμα" του νέου ταμείου, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, για το ιστορικής σημασίας ακίνητο, υπάρχουν 5 κτηματολογικά αποσπάσματα (ΚΑΕΔ) που παραχωρούν τους Τάφους των Βενιζέλων στο δήμο Χανίων, ενώ παραμένει σε εκκρεμμότητα ένα τμήμα που δεν έχει μεταγραφεί. Ίσως αυτό το κομμάτι, σημείωσε, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, πέρασε στο ΕΤΑΔ κάτι όμως που ο δήμος δεν πρόκειται να επιτρέψει να συμβεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ