ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως το ΣΔΟΕ κατάφερε πλήγμα στον ISIS

Πως το ΣΔΟΕ κατάφερε πλήγμα στον ISIS

Για το παρασκήνιο πίσω από την κατάσχεση των 26.084.000 οπιούχων-ναρκωτικών δισκίων αξίας 11,7 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Λιβύη ενημέρωσαν σήμερα η ηγεσία του Σώματος Διώξεων Οικονομικού Εγκλήματος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του ΣΔΟΕ.

Όπως τονίσθηκε η μεγάλη αυτή επιτυχία στηρίχθηκε στην αξιοποίηση πληροφοριών που παρείχε η υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (D.E.A) με την οποία συνεργάσθηκε στενά το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Λουκάς Δανάμπασης εξήγησε ότι το κοντέινερ με τα οπιούχα χάπια το διακίνησε εξαγωγική εταιρεία με έδρα το Νέο Δελχί που εμφανιζόταν ως προμηθευτής χαλιών και ειδών ξυλογλυπτικής. Ως παραλήπτης εμφανιζόταν εισαγωγική - εξαγωγική εταιρεία με έδρα την πόλη Τομπρούκ της Λιβύης. Το κοντέινερ φορτώθηκε στις 19 Απριλίου από το λιμάνι Νάβα Σϊβα της Ινδίας, έφτασε στον Πειραιά στις 10 Μαΐου και έκτοτε βρισκόταν σε αναμονή για μεταφόρτωση.

Μετά από υπόδειξη της DEA το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ ερεύνησε το κοντέινερ και βρήκε τα οπιούχα χάπια κρυμμένα πίσω από 48 χαρτοκιβώτια που περιείχαν λευκά είδη οικιακής χρήσης (πετσέτες και τραπεζομάντιλα), τα οποία είχαν δηλωθεί επίσημα ως φορτίο.

Να σημειωθεί πως κατασχέθηκαν 479 χαρτοκιβώτια που περιείχαν 26.084.000 ναρκωτικά δισκία με την δραστική ουσία τραμαδόλη. Πρόκειται δε για την μεγαλύτερη κατάσχεση φορτίου οπιούχων-ναρκωτικών δισκίων που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελληνική Επικράτεια.

Σύμφωνα με τον κ. Δανάμπαση οι έρευνες συνεχίζονται από τις Αρχές για να βρεθούν οι πραγματικοί παραλήπτες του φορτίου. Αμερικανοί πράκτορες της DEA τους οποίους επικαλείται το ΣΔΟΕ υποστηρίζουν ότι χάπια της τραμαδόλης θα κατέληγαν στο Ισλαμικό Κράτος είτε για κατανάλωση είτε για μεταπώληση.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η επιτυχία του ΣΔΟΕ έχει και εθνικό και διεθνές αντίκτυπο. «Είναι μια απάντηση σε όσους σχεδίαζαν τη διάλυση του ΣΔΟΕ, που εξυπηρετούσαν πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, δεν εξυπηρετούσαν όμως τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης. Και πρόσθεσε ότι στα θέματα του οικονομικού εγκλήματος που έχει επικεντρωθεί το ΣΔΟΕ θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες και υλικοτεχνικά και με προσωπικό.

Μετά την παρουσίαση της υπόθεσης ακολούθησε τιμητική βράβευση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ