ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύς ο φορολογικός λογαριασμός των επόμενων 80 ημερών

Βαρύς ο φορολογικός λογαριασμός των επόμενων 80 ημερών
Βαρύς ο φορολογικός λογαριασμών των επόμενων 80 ημερών EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Μόνο ως "κακός" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο χρόνος που επέλεξαν πιστωτές και κυβέρνηση να αλλάξουν τους όρους της ρύθμισης των 100 δόσεων, δεδομένου ότι τις επόμενες 80 ημέρες οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεκάδες φορολογικές υποχρεώσεις, με τα φορολογικά εκκαθαριστικά να έρχονται στην κυριολεξία το ένα πίσω από το άλλο.

Ήδη προ ημερών αναρτήθηκαν στο Taxis τα εκκαθαριστικά για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος (Ε1) που υπεβλήθησαν τον μήνα Σεπτέμβριο, τα 300.000 εκκαθαριστικά για τους αγρότες, που θα πληρώσουν την αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος (από 27,5% σε 55%), αλλά και τα εκκαθαριστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σκαφών αναψυχής, κατοικιών με πισίνες, κ.ά., που καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο πολυτελείας.

Σημειώνεται πως στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί ο ΦΠΑ του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου από τιςς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η καταβολή του θα γίνει με βάση τους αυξημένους συντελεστές που ίσχυσαν για δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης από τα μέσα Ιουλίου. Τα εκτιμώμενα έσοδα για το Δημόσιο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Σε περίπου 10 ημέρες από σήμερα θα αναρτηθούν στο Taxis και τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, ενώ η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου πρέπει να γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου. Συνολικά από τον ΕΝΦΙΑ τα δημόσια ταμεία προσδοκούν 2,65 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά τον ΕΝΦΙΑ και συγκριμένα μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Νοεμβρίου θα εκδοθούν και τα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για ΙΧ και μοτοσυκλέτες. Από αυτά ο κρατικός προϋπολογισμός προσδοκά 1,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σήμερα στα 79,1 δισ. ευρώ, ενώ μόνον στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015 "αυγάτισαν" κατά 6,92 δισ. ευρώ. Η φοροκαταιγίδα που ακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το "απόθεμα" των ληξιπρόθεσμων οφειλών και δεδομένης της αλλαγής της ρύθμισης των 100 δόσεων το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί απέναντι σε δύσκολες επιλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ