ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαχαίρι» στα μερίσματα 284.000 συνταξιούχων του Δημοσίου

«Μαχαίρι» στα μερίσματα 284.000 συνταξιούχων του Δημοσίου
Διαμαρτυρία συνταξιούχων (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Μαχαίρι» έως και κατά 32% μπαίνει από τις 29 Ιουνίου στα μερίσματα 284.000 συνταξιούχων του Δημοσίου που καταβάλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) .

Οι περικοπές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 και τα αναδρομικά που αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα επιστραφούν σε 4 ισόποσες δόσεις από τα μερίσματα που θα καταβληθούν στους δικαιούχους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο έτους 2016.

Τη μείωση των μερισμάτων για τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπει εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (μειώσεις των νέων συντάξεων, μειώσεις στις επικουρικές και στα εφάπαξ, κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις στις συντάξεις χηρείας κ.ά.).

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι για το τρέχον έτος θα ισχύει συντελεστής αναπλήρωσης 0,215%. Επίσης, ότι τα ποσά που έχουν χορηγηθεί από την αρχή του έτους θα παρακρατηθούν σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Οι μειώσεις αρχίζουν από 1/1/2016, αφού σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό στο εξής η χορήγηση παροχών από το ΜΤΠΥ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου. Αποκλείεται, έτσι, οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με εξαίρεση τους πόρους έκτακτης χρηματοδότησης των μερισμάτων των εν δυνάμει μερισματούχων, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή τη 12η/5/2016.

Τέλος, καταργούνται οι διατάξεις που έδιναν το δικαίωμα σε δικαιούχο μερίσματος, άγαμο, να μεταβιβάζει την παροχή στους γονείς ή στους στενούς συγγενείς του (αδελφούς, άγαμες θυγατέρες).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ