ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμψηφισμός των επιστροφών φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

Συμψηφισμός των επιστροφών φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

Στο διαχωρισμό των φορολογουμένων που λαμβάνουν επιστροφή φόρου σε εκείνους που έχουν ακίνητα και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και σε εκείνους που δεν είναι υπόχρεοι σε φόρο ακινήτων οδηγεί πρόταση που φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, που δεν επιβεβαιώνεται από την ηγεσία της φορολογικής διοίκησης, αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει το συμψηφισμό επιστροφών φόρου με τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, όσοι λάβουν πιστωτικά εκκαθαριστικά εφέτος δεν θα εισπράξουν τις επιστροφές φόρου, καθώς το πόσο που κανονικά έπρεπε να τους επιστραφεί θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ που θα τους βεβαιωθεί τον Αύγουστο. Στόχος είναι η γρηγορότερη είσπραξη του προϋπολογισμένου ποσού του ΕΝΦΙΑ, καθώς με αυτό τον τρόπο, 1 εκατομμύριο πολίτες θα τον πληρώσουν εφάπαξ και όχι σε πέντε δόσεις, πιθανότατα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 448.290 πιστωτικές δηλώσεις που αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 117 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο σε επιστροφή 260 ευρώ ανά φορολογούμενο. Δυνητικά τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διοχετευθούν για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ , ειδικά στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι βαρύνονται με ΕΝΦΙΑ.

Με το προωθούμενο σχέδιο ένας φορολογούμενος που έχει να λάβει επιστροφή φόρου 300 ευρώ και πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, με τον συμψηφισμό δεν θα πάρει ποτέ επιστροφή φόρου, ενώ θα πληρώσει εφάπαξ και τον ΕΝΦΙΑ. Αντίστοιχα σε ένα φορολογούμενο με επιστροφή φόρου 300 ευρώ και ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα παρακρατηθεί το ποσό των 300 ευρώ εφάπαξ, ενώ θα του δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσει τα υπόλοιπα 200 ευρώ σε πέντε δόσεις.

Αν το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί πλέον η αυτόματη επιστροφή φόρου θα γίνεται μόνον σε φορολογουμένους με πιστωτικά εκκαθαριστικά που δεν έχουν ακίνητα και δεν καταβάλουν ΕΝΦΙΑ.

Τι ισχύει σήμερα

Πηγές της φορολογικής διοίκησης με τις οποίες επικοινώνησε το CNN Greece ξεκαθάρισαν πως ο συμψηφισμός οφειλής με επιστροφή φόρου είναι πάγια διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι όπως και πρόπερσι φορολογούμενοι που είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό και ταυτόχρονα ήταν οφειλέτες του Δημοσίου εξόφλησαν με την επιστροφή φόρου μέρος των χρεών τους προς το Δημόσιο.

Η διαδικασία είναι απλή. Εάν κάποιος είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά και έχει επιστροφή φόρου αυτή του πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Εάν ο φορολογούμενος χρωστά στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία ή έχει ακόμη και βεβαιωμένη οφειλή για παράνομη στάθμευση, τότε η εφορία συμψηφίζει την οφειλή με την επιστροφή φόρου.

Οι οδηγίες που είχαν δοθεί πέρυσι από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τους φορολογούμενους για τους οποίους έχει εκδοθεί Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), δηλαδή είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό προέβλεπαν τα εξής:

  • Αν ο δικαιούχος της επιστροφής εiχε οφειλές προς το Δημόσιο το Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης εξοφλούταν συμψηφιστικά αυτεπαγγέλτως από την εφορία.
  • Αν ο δικαιούχος δεν είχε οφειλές προς το Δημόσιο ή υπολείπεται ποσό προς επιστροφή μετά τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των οφειλών του, τότε, προκειμένου για Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης επιστροφής κάτω των 300.000 ευρώ, αποστέλλεται σε αυτόν εντός δέκα ημερών σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να προσέλθει στη ΔΟΥ για την είσπραξη του ποσού προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά πληρωμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ