ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λευκός καπνός» από το EuroWorking Group για τη δόση

«Λευκός καπνός» από το EuroWorking Group για τη δόση

Να εισηγηθεί στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποφάσισε το EuroWorking Group το οποίο συνεδρίασε σήμερα στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα για την Ελλάδα ήταν πολύ θετικό, καθώς οι θεσμοί επιβεβαίωσαν πως έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα και πως πλέον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Το μεγαλύτερο εμποδιο που σχετιζόταν με τη μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ φέρεται πως ξεπεράσθηκε χωρίς να απαιτηθεί σε βάθος συζήτηση.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο EWG ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρέμεινε στην Αθήνα.

Τη συμφωνία στο EuroWorking Group είχε μερικώς προαναγγέλλει νωρίτερα ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα αποφασιστεί η εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα.

Από αύριο η σκυτάλη περνά στα κοινοβούλια των κρατών της ζώνης του ευρώ προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης , αρχής γενομένης από την αρμόδια επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά την επομένη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ