ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O φόβος του Brexit καθηλώνει τις προσλήψεις

O φόβος του Brexit καθηλώνει τις προσλήψεις
REUTERS

Εκείνοι που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν υποστηρίξει ότι εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αποφασιστεί Brexit, τότε η χώρα θα χάσει 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Ειδικά ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα δεχτεί σημαντικό πλήγμα, καθώς σε αυτόν απασχολούνται σήμερα περίπου 340.000 πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για το 18% όλων των Ευρωπαίων που απασχολούνται στη Βρετανία.

Ηδη εταιρείες όπως η Deutsche Bank και η HSBC Holdings έχουν ανακοινώσει ότι στην περίπτωση Brexit είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν ορισμένους εργαζομένους τους σε άλλες χώρες. Η JP Morgan, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, έχει ανακοινώσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να μεταφέρει σε άλλες χώρες της Ευρώπης το 25% των 16.000 εργαζομένων που απασχολεί σήμερα στη Βρετανία.

«Οι εταιρείες πατούν το κουμπί της παύσης» όσον αφορά την απασχόληση προσωπικού, ανέφερε στο Bloomberg στέλεχοςτης Odgers Berndtson, εταιρείας που ειδικεύεται στις προσλήψεις στελεχών για υψηλές θέσεις.

Ερευνα της Odgers έδειξε τον προηγούμενο μήνα ότι 25% των επικεφαλής των εταιρειών που συμμετέχουν στον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 350 θα εξετάσουν σε περίπτωση Brexit να μεταφέρουν αλλού τμήματα της εταιρείας ή ολόκληρη την επιχείρηση.

Η εταιρεία εξεύρεσης προσωπικού Randstad UK σε έρευνα που έκανε σε 340 υψηλόβαθμα στελέχη διαπίστωσε ότι το 17% αποφάσισε να παγώσει τις προσλήψεις. Το 25% καλύπτει κενά σε θέσεις εργασίας μόνο με συμβάσεις βραχυπρόθεσμης διάρκειας, μέχρι τουλάχιστον να αποφασιστεί εάν θα γίνει Brexit ή όχι.

Είναι ενδεικτικό ότι τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι προσλήψεις προσωπικού στη Βρετανία παρουσιάζονται μειωμένες κατά 28%, σύμφωνα με την εταιρεία Digby Morgan. Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχουν συμβάλει και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν μικρή διαφορά ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ