ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογική «ανάσα» στις επιχειρήσεις και δεύτερη ευκαιρία για τις 100 δόσεις

Φορολογική «ανάσα» στις επιχειρήσεις και δεύτερη ευκαιρία για τις 100 δόσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε νέες παρεμβάσεις προχωρά η κυβέρνηση με τις οποίες δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία, ενώ την ίδια ώρα δίνει δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες που έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να δώσει μία διέξοδο σε επιχειρήσεις και πολίτες που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.

Σε 24 δόσεις οι οφειλές των επιχειρήσεων

Η νέα ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά στις υγιείς επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους. Η πρόταση του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει ρύθμιση για την εξόφληση χρεών προς την εφορία ή τα τελωνεία σε 24 δόσεις, ωστόσο προβλέπεται ο αριθμός των δόσεων να αναπροσαρμόζεται σε άμεση συνάρτηση τόσο με το ύψος των οφειλών της επιχείρησης όσο και με την πορεία των οικονομικών μεγεθών της, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι οι αρμόδιες επιτροπές έχουν ξεκινήσει το έργο τους για τον καθορισμό των κριτηρίων «μέτρησης βιωσιμότητας», με βάση τα οποία θα μπορεί μια επιχείρηση να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση. Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, θα λαμβάνονται υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κλάδων δραστηριοποίησης των εταιρειών.

Στη συνέχεια, το τελικό κείμενο θα συζητηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης - δανειστών, με τους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να ελπίζουν πως η σχετική νομοθετική διάταξη θα μπορεί να είναι έτοιμη στις αρχές του φθινοπώρου.

Δεύτερη ευκαιρία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Στους πολίτες που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, λόγω προβλημάτων, αναφέρθηκε σήμερα ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, λέγοντας ότι μπορούν με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών και σε συνεννόηση με τον λογιστή τους, να πάνε και να τακτοποιήσουν το θέμα, ώστε να μην χάσουν την ρύθμιση.

Για τους υπόλοιπους πολίτες είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπάρχει η ρύθμιση των 12 και των 24 δόσεων. «Ισχύει η ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους πολίτες έχουν μπει σε αυτή», δήλωσε σήμερα από την Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, προσερχόμενος στο αναπτυξιακό συνέδριο, που οργανώνει τοπική εφημερίδα.

Στην συνέχεια ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να πάνε οι πολίτες και να δηλώσουν τον ένα και ακατάσχετο λογαριασμό, μέχρι 1.500 ευρώ το μήνα, είτε είναι μόνοι τους είτε είναι συνδικαιούχοι, αφού όπως τόνισε, είναι λάθος να χάνουν χρήματα, επειδή δεν έχουν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ