ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισοδύναμα στα υψηλά εισοδήματα αναζητά η κυβέρνηση για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ισοδύναμα στα υψηλά εισοδήματα αναζητά η κυβέρνηση για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Χουλιαράκης και Τσακαλώτος στη Βουλή Ευρωκίνηση Γιώργος Κονταρίνης

Πυρετός διεργασιών επικρατεί στην κυβέρνηση για την εξεύρεση των ισοδυνάμων που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, με την ευθύνη για την οριστικοποίηση των προτάσεων να έχει περάσει στους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει σήμερα σχετικά με τις προθέσεις της για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί που φθάνει, σήμερα, στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη.

Ο κ. Μοσκοβισί έχει επανειλημμένως διευκρινίσει το τελευταίο διάστημα ότι δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όπως έχει ξεκαθαρίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και στη βάση αυτή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου.

Η εύρεση των ισοδύναμων, αν και είναι δύσκολη υπόθεση από μόνη της, κατέστη ακόμη πιο δυσχερής λόγω της συνεχόμενης μεταφοράς της αρμοδιότητας. Έως τις 28 Οκτωβρίου η αρμοδιότητα ανήκε στον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκο Κουτεντάκη, εν συνεχεία μεταφέρθηκε στους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Αλαλούμ συνεννόησης

Το παράδοξο είναι πως ο κ. Χουλιαράκης συνεργάζεται με το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για την κατάρτιση των σχετικών προτάσεων χωρίς να είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τον κ. Αλεξιάδη, ο οποίος από την πλευρά του καταρτίζει εναλλακτικά ισοδύναμα με τους συνεργάτες του. Για το λόγο αυτό και οι διαρροές σχετικά με τα δημοσιονομικά ισοδύναμα ποικίλουν, ακριβώς διότι η ροή πληροφόρησης είναι διπλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης -έστω και με «χαλασμένο τηλέφωνο» στην επικοινωνία των κ.κ. Χουλιαράκη και Αλεξιάδη - φέρεται να έχει καταλήξει σε κάποιες παρεμβάσεις για την εξεύρεση δημοσιονομικών ισοδύναμων που θα αποτρέψουν την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν σε αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, στα ποτά, στα τέλη κυκλοφορίας ή στο μοσχαρίσιο κρέας, αλλά είναι πιο στοχευμένες και αγγίζουν τα υψηλά εισοδήματα (άνω των 45.000 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση στελέχη της φορολογικής διοίκησης υπογραμμίζουν πως οι αλλαγές δεν σχετίζονται είτε με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, είτε με αύξηση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης.

Πάντως, η μετάθεση βαρών στα υψηλά εισοδήματα για την εξεύρεση των 390 εκατ. ευρώ που θα λείψουν από τη μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση θα εγείρει αντιδράσεις, γιατί μια τέτοιους είδους φορολογική επιβάρυνση δεν θα είναι ούτε αναλογική ούτε προοδευτική. Αβεβαιότητα προκύπτει και με το εάν οι θεσμοί θα αποδεχτούν τις σχετικές προτάσεις και θα τις θεωρήσουν αξιόπιστες.

Η κοινωνική πραγματικότητα

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας είχε προσφάτως τονίσει πως ένα από τα επιχειρήματα που ακούγονται στο δημόσιο διάλογο υπέρ της επιβολής ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι ότι αυτά αποτελούν είδος πολυτελείας, λόγω του ότι απευθύνονται στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα.

Ωστόσο, στοιχεία έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΓΣΕΕ για τα δίδακτρα των δομών ιδιωτικής εκπαίδευσης 2015-16 καταδεικνύουν ότι τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, ειδικά των μικρών και μεσαίων, δεν καταβάλλονται από εύρωστους φορολογουμένους

Από το σύνολο των ιδιωτικών δημοτικών σχολείων της χώρας, στο 50% (όπου φοιτούν παιδιά μικρομεσαίων οικογενειών) καταβάλλονται δίδακτρα που κυμαίνονται από 165 ευρώ το μήνα (2000 ευρώ το χρόνο) έως 375 ευρώ μηνιαίως (4500 ευρώ το χρόνο), ενώ για το 50% των ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων οι αντίστοιχες τιμές είναι από 208 ευρώ το μήνα (2500 ευρώ ετησίως) μέχρι 401 ευρώ μηνιαίως (4812 ευρώ ετησίως).

Πάντως, η επικέντρωση στα υψηλά εισοδήματα για την εξεύρεση των ισοδυνάμων δεν σημαίνει απαραίτητα πως η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το ποιοι τελικά είναι αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία και κυρίως ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτά δεν είναι είδος πολυτελείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ