ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2016: «Καίνε» τα χρεωστικά εκκαθαριστικά

Φορολογικές δηλώσεις 2016: «Καίνε» τα χρεωστικά εκκαθαριστικά
Φορολογικές δηλώσεις (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περίπου 1.015 ευρώ κατά μέσον όρο καλούνται να πληρώσουν στην εφορία 843.326 φορολογούμενοι με χρεωστικές δηλώσεις.

Ως σήμερα έχουν υποβληθεί 2.665.046 εκατομμύρια δηλώσεις εκ των οποίων οι 1.333.627 είναι μηδενικές, οι 843.326 χρεωστικές και οι 483.093 είναι πιστωτικές.

Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε φόρο 856 εκατ. ευρώ. Πιο απλά 1 στους 3 φορολογουμένους ή το 31,64% του συνόλου καλείται να πληρώσει επιπρόσθετο φόρο για τα περυσινά εισοδήματα που κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 1.015 ευρώ.

Αυτό οφείλεται στην αυξημένη έκτακτη εισφορά, στην αυξημένη προκαταβολή φόρου για τους επαγγελματίες και στις αυξημένες επιβαρύνσεις που φέρνουν τα τεκμήρια.

Καθυστερήσεις στην υποβολή

Αν και η υποβολή των δηλώσεων στο Taxis έχει ανοίξει ήδη από τις 5 Απριλίου οι φορολογούμενοι αναμένουν την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 7 και 8 Ιουνίου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη κίνηση στο σύστημα, καθώς οι υποβολές δηλώσεων ξεπέρασαν τις 100.000 ημερησίως.

Περίπου 3.500.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, αν και αρκετοί εξ αυτών την έχουν ήδη συμπληρώσει ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει πως στις 18 ημέρες που απομένουν για να εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής θα πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως 194.000 δηλώσεις, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία.

Φοροτεχνικοί αναφέρουν πως εν πολλοίς η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων οφείλεται κυρίως στη λανθασμένη εντύπωση που έχουν οι πολίτες ότι αν υποβάλουν νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία θα χρειαστεί να πληρώσουν άμεσα την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Πρέπει να διευκρινιστεί πως η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Ιουλίου και οι επόμενες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Κατά συνέπεια, όσοι καθυστερούν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης δεν αποκομίζουν κάποιο όφελος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ