ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις εφοριακών για την Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων

Αντιδράσεις εφοριακών για την Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων

Στην αποσαφήνιση πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα συνεχίσει να ανήκει στον στενό πυρήνα του Κράτους, καθώς δεν θα έχει νομική προσωπικότητα προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής σε συνάντηση που είχε με την Πανελληνιά Ομόσπονδοι Εργαζομένων στις Δημοσιές Οικονομικές Υπηρεσίες.

Στην εν λόγω συνάντηση οι εκπρόσωποι των εφοριακών ανέφεραν στον επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την παραμονή της ΓΓΔΕ υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών, για να λάβουν την απάντηση από τον κ. Πιτσιλή πως η Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει νομική προσωπικότητα και είναι φορέας που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών.

Θέλοντας να καθησυχάσει τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς ο κ. Πιτσιλής ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει καμία απόλυση υπάλληλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και πως αντίθετα προωθείται ήδη διαδικασία προσλήψεων 700 εφοριακών.

Όπως διευκρίνισε η αξιολόγηση στο τέλος του πρώτο χρόνου λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα γίνει με τον «νόμο Βερναρδάκη» και αν υπάρξει παρέκκλιση από αυτόν θα είναι σε κάθε περίπτωση ευνοϊκή για τους εργαζομένους. Στην ίδια βάση διευκρίνισε πως η δυνατότητα σε όσους υπαλλήλους βρίσκονται εκτός ΓΓΔΕ να μετακινηθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εφόσον το επιθυμούν, αλλά και το αντίθετο, είναι «πολιτική απόφαση».

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε στα τέλη Μαΐου η Βουλή προβλέπει πως οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα υπάγονται σε διατάξεις διαφορετικές από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα με το νόμο Βερναρδάκη. Συγκεκριμένα, θα αξιολογούνται χωρίς τη γνωμοδότηση του υπουργού Εσωτερικών, θα υπάγονται σε ειδικό μισθολόγιο και θα δικαιούνται μπόνους που θα καθορίζει ο Διοικητής της Αρχής, ο οποίος παράλληλα θα επιλέγει και θα παύει τους προϊσταμένους με βάσει κριτήρια που θα θέτει το πενταμελές Συμβούλιο Διοίκησης της Αρχής.

Ερωτηθείς από την ΠΟΕ - ΔΟΥ για τη δυνατότητα των υπάλληλων με πτυχία κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης να γίνονται προϊστάμενοι, ο κ. Πιτσιλής είπε πως έχει συμφωνήσει όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει προχωρήσει στην ψήφιση της σχετικής διάταξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ