ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταργούνται τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις

Καταργούνται τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις

Την κατάργηση του προστίμου της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών σε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Κατά τη συνάντηση προέκυψε πως για το θέμα της κατάργησης του προστίμου της εκπρόθεσμής τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, στην περίπτωση που έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη η αρχική δήλωση, οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν την παρούσα περίοδο το πως μπορεί αντιμετωπιστεί κα εάν θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση ή υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται πως στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που υποβάλλονται μετά τις 4.9.2015 από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή επιβάλλονται πρόστιμα 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων, 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής δήλωσης, καθώς και πράξεων εκτιμώμενου, διορθωτικού ή προληπτικού προσδιορισμού του φόρου που αφορούν σε φορολογικές υποχρεώσεις, περιόδους, χρήσεις, υποθέσεις ή φορολογικά έτη από την 1.1.2014 και μετά, ως αφετηρία υπολογισμού των τόκων λαμβάνεται η λήξη της προθεσμίας κατά την οποία θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί ο κατά περίπτωση φόρος.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 1,2 εκατομμυρίων νομικών προσώπων που κανονικά εκπνέει στις 30 Ιουνίου. Αίτημα των φοροτεχνών είναι να παραταθεί η προθεσμία έως τις 20 Ιουλίου 2016.

Οι λογιστές θεωρούν πως δεν δημιουργείται στην ουσία δημοσιονομικό θέμα από την παράταση και επικαλούνται τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet και τα προβλήματα που ήδη παρουσιάσθηκαν στην έναρξη, τα οποία σχετίζονται με την εναρμόνιση των μηχανογραφικών συστημάτων των εταιρειών με τα νέα Λογιστικά Πρότυπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ