ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση της ΕΚΤ σε περίπτωση επικράτησης του Brexit

Παρέμβαση της ΕΚΤ σε περίπτωση επικράτησης του Brexit

Σε δημόσια δέσμευση ότι θα στηρίξει τις αγορές θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters η ανακοίνωση από την ΕΚΤ αναμένεται να γίνει στις 24 Ιουνίου, εφόσον τα πρώτα αποτελέσματα δείξουν ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι επέλεξαν το Brexit. «Θα υπάρξει ανακοίνωση πως θα κάνει ότι χρειάζεται για να διατηρήσει την απαραίτητη ρευστότητα στις αγορές» ανέφερε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Η υπόσχεση της ΕΚΤ θα αφορά το άνοιγμα των λεγόμενων γραμμών ανταλλαγής (swap lines) με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), επιτρέποντας την ανταλλαγή ευρώ και βρετανικών λιρών και την απεριόριστη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα δύο νομίσματα, υποστήριξαν οι πηγές. Η παροχή επιπρόσθετων πόρων στις τράπεζες μετά από ένα Brexit θα κάνει πιο ήπιες τις πιέσεις και θα μειώσει τον ενδεχόμενο πανικό στις αγορές.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ χρησιμοποίησε αντίστοιχες συμφωνίες με την Fed για να διοχετεύσει επιπλέον δολάρια, τόσο κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης όσο και μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, την περίοδο του δημοψηφίσματος οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης θα έχουν μια σειρά από συναντήσεις, στις οποίες αναμένεται να οργανώσουν την απάντηση τους σε ενδεχόμενο Brexit.

O Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mαρκ Κάρνεϊ, αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη την ημέρα του δημοψηφίσματος, στις 23 Ιουνίου. Επιπλέον, οι διοικητές των 19 κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης έχουν προγραμματίσει μια τηλεδιάσκεψη την επόμενη ημέρα, στις 24 Ιουνίου.

Το Σαββατοκύριακο μετά το δημοψήφισμα, κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Ελβετία, για την ετήσια συνεδρίαση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΒIS).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ