ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεδιάσκεψη θεσμών – κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τηλεδιάσκεψη θεσμών – κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με βασικό θέμα την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου διεξήχθη χθες αργά το απόγευμα μεταξύ στελεχών του οικονομικού επιτελείου και στελεχών των θεσμών.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ και περίπου τα 7 δισ. ευρώ εξ αυτών θα αποπληρωθούν από τις δόσεις που θα χορηγήσει ο ESM σταδιακά στη χώρα μας έως και τον Ιούνιο του 2017.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα δοθούν 1,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου, το Σεπτέμβριο 1,7 δισ. ευρώ και έως το τέλος Δεκεμβρίου 2016 περίπου 1,4 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις.

Οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι το μέρος των δόσεων που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών θα διοχετεύεται αποκλειστικά στην αγορά και δεν θα χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς. Για να είναι σίγουροι για αυτό ζήτησαν να ανοίξει ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξέτασαν την αξίωση αυτή και την βρήκαν μη συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο λογιστικό. Στη βάση αυτή ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου πως ειδικός λογαριασμός δικαιολογείται να ανοιχθεί μόνον για τη διαχείριση του χρέους και τους διαθρωτικούς πόρους (ΕΣΠΑ) και πως δεν μπορεί να υπάρξει ξεχωριστός λογαριασμός για την εξυπηρέτηση πληρωμών της κεντρικής και της γενικής κυβέρνησης εφόσον ήδη υφίστανται τέτοιοι λογαριασμοί.

Έτσι, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη – πους σύμφωνα με συνεργάτες του Ευκλείδης Τσακαλώτου δεν μετείχε ο υπουργός Οικονομικών- παρουσιάστηκαν προτάσεις στους δανειστές για τη διασφάλιση της διαδικασίας αποπληρωμής των χρεών που δεν περιλαμβάνει πάντως το άνοιγμα νέου λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί πως αν τα κεφάλαια που προορίζονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν χρησιμοποιούνται για περισσότερο από τρεις μήνες, τότε ο ESM θα έχει το δικαίωμα να τα ζητήσει πίσω ή να τα κατευθύνει σε άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος.

Πάντως, ο υφιστάμενος προγραμματισμός της κυβέρνησης δίνει μεγάλο βάρος στην εξόφληση χρεών του ΕΟΠΠΥ και των νοσοκομείων, όπου και αναμένεται να διοχετευτεί το μεγαλύτερο ποσό της δόσης που σχετίζεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στη βάση αυτή το σύνολο των χρημάτων του ESM θα διατεθούν άμεσα προς αυτές τις κατευθύνσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ