ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Πως θα επιστρέψουν σε κερδοφορία οι ελληνικές τράπεζες

Goldman Sachs: Πως θα επιστρέψουν σε κερδοφορία οι ελληνικές τράπεζες

Την πολιτική σταθερότητα, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, την άρση των capital controls και την αύξηση των καταθέσεων θέτουν ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κερδοφορία οι ίδιες οι διοικήσεις τους.

Αυτό προκύπτει από έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Goldman Sachs και στην οποία παρατίθενται οι εκτιμήσεις των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όπως αυτές εκφράσθηκαν προ ημερών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Χρηματοοικονομικής Διάσκεψης (EFC) της GS.

Οι Έλληνες τραπεζίτες θεωρούν πως μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές εξαρτώνται από τα επίπεδα εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα. Κατά τους ίδιους η βελτίωση της κερδοφορίας τους θα είναι σταδιακή και θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα την αντιστροφή της εκροής καταθέσεων, την άρση των capital controls και την αποκατάσταση του waiver.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια αν και επεσήμαναν πως οι βάσεις για την αντιμετώπιση τους έχουν τεθεί και ότι οι πλατφόρμες διαχείρισης αναμένεται να είναι έτοιμες το 2017, ωστόσο ανέφεραν ότι θα απαιτηθεί χρόνος για τη μείωση τους, αλλά και περισσότερες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο 2016, η Goldman Sachs επεσήμανε πως οι καταθέσεις μειώθηκαν και η εικόνα του ενεργητικού είναι μεικτή, ωστόσο κατεγράφη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και χαμηλότερες απώλειες από δάνεια.

Αναφερόμενη στις μετοχές των τραπεζών η Goldman Sachs εστιάζει στην Αlpha Bank, στην οποία δίνει σύσταση αγοράς, ενώ παραμένει ουδέτερη για τις Eurobank και Πειραιώς (δεν καλύπτει την Εθνική). Η τιμή-στόχος για την Alpha Bank τοποθετείται στα 3,30 ευρώ, για την Πειραιώς στο 0,35 ευρώ και για την Eurobank στο 1,40 ευρώ. Ειδικά για την Alpha Bank αναφέρει πως παραμένει η μοναδική ελληνική τράπεζα χωρίς κάποιου είδους κρατική ενίσχυση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ