ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σήμα κινδύνου» από Στουρνάρα για την αυξημένη φορολογία

«Σήμα κινδύνου» από Στουρνάρα για την αυξημένη φορολογία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Τον κίνδυνο για νέα ύφεση από τα «φορολογικά βάρη» επισημαίνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στο εισαγωγικό σημείωμα της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015 – 2016.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας, σημειώνει ότι: «Ο µεγαλύτερος κίνδυνος συνδέεται µε την υπερβολική έµφαση στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για να καλυφθεί το δηµοσιονοµικό κενό της περιόδου 2016-2018. Μια µεγαλύτερη του αναµενοµένου υφεσιακή επίπτωση του αυξηµένου φορολογικού βάρους θα είχε ως δευτερογενή επίδραση την απόκλιση των δηµοσιονοµικών στόχων για τα έσοδα».

Παράλληλα, επισημαίνεται η άμεση ανάγκη εξειδίκευσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αλλά και η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% το 2018 από το 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Όπως αναφέρει, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β΄ εξάμηνο του 2016.

Ταυτόχρονα, η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για ανάληψη δράσεων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι ένα θετικό βήμα.

Παρ' όλα αυτά, το πρόβλημα του δημόσιου χρέους δεν αντιμετωπίζεται αποφασιστικά και με εμπροσθοβαρή τρόπο στο πλαίσιο της ιδιαίτερα ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας των πολύ χαμηλών επιτοκίων, αλλά μετατίθεται για επανεξέταση στο μέλλον. Συνεπώς, όπως υποστηρίζει ο διοικητής της ΤτΕ, κρίνεται αναγκαία η εξειδίκευση, ποσοτικοποίηση και εμπροσθοβαρής ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων διαχείρισης του δημόσιου χρέους, καθώς αυτή θα είχε ως συνέπεια, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, την περαιτέρω μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της αποδοχής των ακολουθούμενων πολιτικών, που θα συντελούσαν ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης και να ενδυναμωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Επιπροσθέτως η ΤτΕ θεωρεί ότι επιβάλλεται:

• η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα,
• η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας,
• η δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών,
• η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών με παράλληλη περικοπή των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ