ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 48,9% του ελληνικού χρέους στα χέρια του ESM

Το 48,9% του ελληνικού χρέους στα χέρια του ESM
Carl Court/Getty Images/Ideal Images

Στα 159,8 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ανεξόφλητο χρέος της Ελλάδας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM και EFSF) μετά την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ την επομένη εβδομάδα.

Η δόση θα εγκριθεί αύριο από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM στο Λουξεμβούργο όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στο σημερινό συμβούλιο Διοικητών του ESM (υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης) στο οποίο θα παραστεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται μόνον η έγκριση πεπραγμένων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Πρέπει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που η Ελλάδα έλαβε χρήματα από τον ESM ήταν στις 22 Δεκεμβρίου και αφορούσε σε 1 δισ. ευρώ. Συνολικά από τον Αύγουστο του 2015 έως και σήμερα η χώρα μας έχει λάβει 21,4 δισ. ευρώ -από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος του ESM - στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 5,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αν συνυπολογιστούν και τα δάνεια του EFSF από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης του 2012 ο ESM κατέχει σήμερα το 48,9% του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Συνολικά οι δύο μηχανισμοί διάσωσης από το 2011 έως το 2015 έχουν εκταμιεύσει από κοινού 255 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 152,3 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί στην Ελλάδα, δηλαδή σχεδόν το 60% των δανείων διάσωσης. Τα υπόλοιπα 102,7 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί σε Κύπρο, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία μαζί.

Η δανειοδοτική ικανότητα των δύο μηχανισμών είναι 700 δισ. ευρώ. Αν χονδρικά κανείς υπολογίσει πως συμπεριλαμβανομένου του τρίτου προγράμματος της Ελλάδος τα δύο ταμεία διάσωσης θα έχουν έως το 2018 διαθέσει 310 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα περίπου 400 δισ. ευρώ της δύναμης πυρός τους θα παραμείνουν αχρησιμοποίητα.

Να τονισθεί πως παρά το γεγονός ότι ο EFSF ως προσωρινό ταμείο διάσωσης παρέδωσε την ευθύνη για τα νέα προγράμματα στον ESM που είναι μόνιμο ταμείο, ωστόσο συνεχίζει να διαχειρίζεται το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων του και να εκδίδει χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ