Ρέγκλινγκ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να σπάσει τους δεσμούς με το παρελθόν
Το μεταρρυθμιστικό εγκώμιο της Κύπρου έπλεξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας νωρίτερα σε συνέδριο στη Λευκωσία.
Όπως τόνισε, η Κύπρος είναι ένα παράδειγμα της προόδου που έχει πετύχει η ζώνη του ευρώ, καθώς μετά από επίπονες μεταρρυθμίσεις αναπτύσσεται και πάλι.
Όπως ανέφερε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM, δεν είναι όλοι οι πολίτες που αισθάνονται αυτή την ανάκαμψη και στη βάση αυτή τόνισε πως οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο θα πρέπει να αυξήσουν τον ανταγωνισμό, να συμβάλουν στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα τόνισε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ της Κύπρου και εμποδίζουν τις επενδύσεις και την αύξηση της κατανάλωσης.
Σε σχέση με τη χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως ο κυπριακός προϋπολογισμός εξοικονομεί 260 εκατ ευρώ ετησίως από τα χαμηλότοκα δάνεια του μηχανισμού.
"Η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση να ανταποκριθεί στις οικονομικές προκλήσεις σήμερα από ό, τι ήταν πριν από την κρίση", ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας πως από τις 5 χώρες που τέθηκαν σε προγράμμα στήριξης οι 4 είναι πλέον success story.
"Η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση, αλλά η νέα κυβέρνηση μπορεί να σπάσει τους δεσμούς με το παρελθόν", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα
Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου στην Κύπρο ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως όσοι προέβλεπαν την αποτυχία των χωρών σε πρόγραμμα και την επιστροφή τους στα εθνικά νομίσματα διαψεύστηκαν.
"Μετά τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", σημείωσε ο κ. Σχοινάς, "ακολουθεί η ώθηση στις επενδύσεις, γι' αυτό και αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ ύψους έως 350 δισ. ευρώ".