ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά έλεγχος στις συντάξεις που κατέβαλε το Δημόσιο το 2015

Ξεκινά έλεγχος στις συντάξεις που κατέβαλε το Δημόσιο το 2015

Ελέγχους για τον εντοπισμό συντάξεων του Δημοσίου που καταβλήθηκαν παράνομα ή για περιπτώσεις στις οποίες καταβλήθηκαν προκαταβολές συντάξεων που δεν είχαν εγκριθεί, ξεκινούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη προσδιορίζει τους συνταξιούχους που θα ελεγχθούν έως το τέλος του έτους από την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Συγκεκριμένα, θα εξετασθεί δείγμα 3% συνταξιοδοτικών πράξεων (κανονιστικές, τροποποιητικές, μεταβιβάσεις λόγω θανάτου) που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Από τις ίδιες περιπτώσεις θα εξετασθεί δείγμα 10% επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο βάσει παραγόντων κινδύνου (πράξεις εκτός σχεδιασμού Πληροφοριακού Συστήματος, απόλυση λόγω καταδίκης ή απόταξης).

Παράλληλα, από το πλήθος των μεταβολών που διενεργήθηκαν στις καταβαλλόμενες συντάξεις, στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα γίνουν έλεγχοι σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των μεταβολών με βάση συντελεστές βαρύτητας ή επικινδυνότητας, ενώ ένα δείγμα 3% θα ελεγχθεί βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών (αφορολόγητα αναδρομικά, αναδρομικά που χορηγήθηκαν από τον ίδιο εισηγητή στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία φορές, μεταβολές από εισηγητές που δεν ανήκουν στη διεύθυνση μεταβολών, κ.α..).

Τέλος, από τις περιπτώσεις καταβολής προκαταβολής σύνταξης, για τις οποίες εκδόθηκαν απορριπτικές πράξεις συνταξιοδότησης ή πράξεις με μελλοντική ημερομηνία πληρωμής θα ελεγχθεί ποσοστό 10% ως προς την αναζήτηση και επιστροφή του ποσού της προκαταβολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ