ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ από τα ειδικά μισθολόγια

Εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ από τα ειδικά μισθολόγια

Ξεκάθαρη αναφορά στην ανάγκη εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ (350 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει το νέο συμπληρωμένο Μνημόνιο.

Αν και η κυβέρνηση έχει διαρρήξει τα ιμάτια της ότι δεν θα προχωρήσει σε μείωση των ειδικών μισθολογίων, το νέο Μνημόνιο αναφέρει ρητά πως έως το Σεπτέμβριο θα πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση των επιδομάτων και των μη μισθολογικών παροχών σε όλα τα ειδικά μισθολόγια και πως εντός του 2017 θα πρέπει να μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια με την ίδια μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στο ενιαίο μισθολόγιο.

«Η Ελλάδα έχει ήδη εγκρίνει και εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στις πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα. Εγκρίθηκε νομοθεσία για τον εξορθολογισμό της δομής του ενιαίου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, για τον εκσυγχρονισμό της αξιολόγησης της απόδοσης τους και θεσπίστηκε μια διαφανής και αντικειμενική διαδικασία για την πρόσληψη των διευθυντών των δημοσίων υπηρεσιών και των ανωτάτων δημοσίων υπαλλήλων. Ο εξορθολογισμός της δομής του ενιαίου μισθού απλοποιεί το σύστημα αμοιβών για περισσότερους από 400.000 δημοσίους υπαλλήλους, οδηγώντας σε αποσυμπίεση 20% στην κλίμακα των μισθών, με εξορθολογισμό των επιδομάτων, καθώς και με ένα νέο σύστημα κινήτρων σταδιοδρομίας που βασίζεται στις καλύτερες επιδόσεις», αναφέρει σχετικά το Μνημόνιο.

Στη βάση αυτή σημειώνεται πως «προχωρώντας μπροστά οι βασικές μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων, που καλύπτουν περίπου το 1/3 της διοίκησης και δεν καλύπτονται από το ενιαίο μισθολόγιο, συμπεριλαμβανομένου του ένστολου προσωπικού, και την εισαγωγή ενός σύγχρονου και διαφανούς συστήματος κινητικότητας σε όλη την διοίκηση».

Σημειώνεται πως η άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προχωρήσει στο «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για δύο χρόνια είχε «ανοίξει μέτωπα», καθώς οι δανειστές της ζητούσαν να θεσμοθετήσει και όχι απλά να προσδιορίσει δημοσιονομικά ισοδύναμα ύψους 118 εκατ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο.

Βάσει της διάταξης που είχε αρχικά προωθήσει στη Βουλή η κυβέρνηση τα ειδικά μισθολόγια δικαστικών λειτουργών, στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, ιατρών ΕΣΥ, δικαστών, πανεπιστημιακών, κ.α., θα πάγωναν τη διετία 2017 -2018 στο ύψος που θα διαμορφωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Αν και από την παρέμβαση αυτή είχε υπολογιστεί εξοικονόμηση 118 εκατ. ευρώ έως το 2018, ωστόσο η κάθετη άρνηση του Πάνου Καμμένου στο να ανασταλούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις ανέτρεψε τον όλο σχεδιασμό.

Από την πλευρά τους τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM σκλήρυναν τη στάση τους στο ζήτημα αυτό, μη δεχόμενα να αντικατασταθεί το μέτρο από ευχολόγια αμφίβολης δημοσιονομικής απόδοσης, όπως αυτά που πρότεινε ο Πάνος Καμμένος και σχετίζονται με αόριστες εξοικονομήσεις από κωδικούς εξοπλιστικών προγραμμάτων. Έτσι, επέβαλαν στην κυβέρνηση να εντοπίσει και να ψηφίσει έως το Σεπτέμβριο μέτρα που θα εξοικονομήσουν 118 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2018.

Τελικά, το κείμενο του Μνημονίου κάνει σαφές πως οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια θα προχωρήσουν κανονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ