ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Στο 3,5% το πλεόνασμα μέχρι νεοτέρας

Ρέγκλινγκ: Στο 3,5% το πλεόνασμα μέχρι νεοτέρας
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Κλάους Ρέγκλινγκ CNN Greece

Την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρω προς την Ελλάδα εντός της ημέρας ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση που είπε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε κοινές τους δηλώσεις που ακολούθησαν ο. κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η συζήτηση για το χρέος πρεπει να συνεχιστεί και πως τους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί μια παράλληλη συζήτηση για το χρέος και τα προαπαιτούμενα με στόχο να κλείσουν και οι δυο εως το τέλος του έτους.

"Μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης το βάρος θα πρεπει να πείσει στην αναπτυξιακή ατζέντα κάτι που θα βελτιώσει και τη βιωσιμότητα του χρέους", ανέφερε ο υπουργός.

Σε σχέση με το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο προγράμμα ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως τα καλά νέα ειναι πως το Eurogroup βρίσκει λύσεις τα κακά νέα ειναι πως τις αποφάσεις τις πέρνει την τελευταία στιγμή. "Πάλι θα βρεθεί λύση τη τελευταία στιγμή", είπε σχετικά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως οι προσαρμογές που έγιναν στην Ελλάδα ήταν δύσκολες αλλά αναπόφευκτες.

"Μετά τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα καταστεί ανταγωνιστική", σημείωσε και προσέθεσε πως ο ESM θα συνεχίσει να χορηγεί δάνεια με ευνοϊκους όρους για όσο διάστημα η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

Στη βάση αυτή ανήγγειλε πως σήμερα θα εκταμιευθούν τα 7,5 δις ευρω προς την Ελλάδα ως αναγνώριση πως η Ελλάδα έχει περάσει τη νομοθεσία για το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, για την ανεξάρτητη αρχή εσόδων και το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Ο ίδιος είπε πως τα μέλη του ESM είναι κατ 'αρχήν διατεθειμένα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, εαν αυτό χρειαστεί συμπεριλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως οι λέξεις "εφόσον χρειαστεί" ειναι σημαντικές, δεδομένου ότι ο επίσημος τομέας έχει ήδη μειώσει το ελληνικό χρέος κατα 40% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας."Στον ESM εφαρμόσαμε βραχυπρόθεσμες λύσεις επιμηκύνοντας τις ωριμάνσεις στα 32 χρόνια", είπε σχετικά.

Ερωτηθείς για το πρωτογενές πλεόνασμα και το στόχο του 3,5% είπε πως συζήτησε με τον Γιάννη Στουρνάρα το θέμα, ωστόσο αποσαφήνισε πως ο στόχος αυτός προβλέπεται από τις αποφάσεις της Συνόδου του προηγούμενου Αυγούστου."Δεν έχει ξεκαθαριστεί για πόσο θα ισχύει αλλά εγω ως ESM δεν μπορώ να το πω", ανέφερε.

Για τις διάφορες στις εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους ΔΝΤ και ΕΕ τόνισε πως εκείνος θεωρεί πιο σωστή την έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών. "Υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας για το χρέος.Θα ξέρουμε καλύτερα σε λίγους μήνες.Θεωρούμε ότι οι προβλέψεις της ΕΕ είναι σωστές αλλά δεν μπορούμε να πουμε πως το ΔΝΤ κάνει λάθος", είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ