ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ESM κατέχει πλέον 170,7 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους

Ο ESM κατέχει πλέον 170,7 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους

Στα 170,7 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον ο συνολικός δανεισμός της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μετά από τη σημερινή εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

Ο ESM ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποσαφηνίζοντας πως από τα 7,5 δισ. ευρώ τα 5,7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους και τα 1,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις που έκανε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών μετά από συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τόνισε πως τα 7,5 δισ. ευρώ είναι η πρώτη εκταμίευση της δεύτερης δόσης, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 10,3 δισ. ευρώ. Κατά τον ίδιο το γεγονός πως ο ESM διακρατά 170,7 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους δείχνει ότι είναι πραγματικά ένας μακροπρόθεσμος εταίρος.

«Ο EFSF και ο ESM έχουν πλέον εκταμιεύσει 170,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του ESM στο twitter.

Το επιτόκιο που χρεώνει ο ESM την Ελλάδα είναι σήμερα 0,8% και η διάρκεια των δανείων είναι τα 32 χρόνια. «Τα χρήματα είναι πραγματικά διαθέσιμα για πολύ καιρό, σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Ο ελληνικός προϋπολογισμός εξοικονομεί κάθε χρόνο 8 δισ. ευρώ, λόγω αυτών των ευνοϊκών όρων που συνοδεύουν τα δάνεια μας και 8 δισ. ευρώ είναι 4,5% του ελληνικού ΑΕΠ και αυτή είναι εξοικονόμηση που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ μετά από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ