ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μίχαλος στο CNNGreece: "Δεν φτάνει η δόση από μόνη της"

Κ. Μίχαλος στο CNNGreece: "Δεν φτάνει η δόση από μόνη της"

Ανάσα περιμένει να πάρει η αγορά με αύξηση της ρευστότητας, έπειτα από την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 7,5 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Την ώρα, όμως, που οι οφειλές του Δημοσίου υπολογίζονται στα 6,68 δισ., μόλις το 1,8 δισ. της δόσης προορίζεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

“Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο 1,8 δισ. ευρώ ευελπιστούμε όμως ότι θα μπορέσει και με έμμεσους τρόπους να καταβάλει μεγαλύτερο ποσό έτσι ώστε να δημιουργήσει μια ρευστότητα σ’αυτή την περίοδο που πραγματικά η αγορά έχει τεράστια προβλήματα κίνησης εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας”, επισημαίνει στο CNN Greece ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

“Το 1,8 δις θα δοθεί στις επιχειρήσεις αυτές που έχουν λαμβάνειν από το δημόσιο και πολλές από αυτές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένα εύρος κλάδων οικονομίας που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία, όπως κατασκευαστικές εταιρείες, φαρμακοβιομηχανίες, γενικού εμπορίου”, αναφέρει.

“Με την έλλειψη ρευστότητας και την απουσία του τραπεζικού συστήματος τους τελευταίους μήνες από την οικονομική καθημερινότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο ιδιαίτερα όταν σου οφείλουν, να μπορέσεις να κινηθείς. Άρα θα δοθεί μία δυνατότητα επανεκκίνησης αυτών των επιχειρήσεων που θα λάβουν αυτό το ποσό”, προσθέτει.

“Για να ανακάμψει η αγορά και να έρθουν κεφάλαια στη χώρα χρειάζονται πολλά”, σημειώνει ο κ. Μίχαλος, αναφέροντας ενδεικτικά την ενίσχυση ρευστότητας, τη βιώσιμη και καθαρή λύση για το χρέος, ένα σταθερό και ταυτόχρονα ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον, καθώς και ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.

Στα 6,68 δις ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου

Στα 6, 68 δισ. ευρώ ανήλθαν οι οφειλές του Δημοσίου στα τέλη Απριλίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2015, το ποσό αυτό είναι κατά 1,86 δις ευρώ υψηλότερο, δηλαδή αυξημένο περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ, ωστόσο οι διακυμάνσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα δεν είναι μεγάλες.

Από τα 6,68 δις ευρώ, τα 5,5 δις ευρώ είναι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές και τα υπόλοιπα 1,18 δις ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές ΦΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανομή των οφειλών έχει ως εξής:

- Τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ είναι του ΕΟΠΥΥ.

- Τα 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων.

- Τα 326 εκατ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

- Τα 519 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων.

- Τα 665 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων τους.

- Τα 1,18 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Επιπλέον, το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη Απριλίου 2016 ήταν κατά 2,6 δις ευρώ πλεονασματικό, ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 581 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, οι κρατικές εγγυήσεις στα τέλη Απριλίου ανήλθαν στα 13,6 δις ευρώ, μειωμένες κατά περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις αρχές του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ