ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελκουλέσκου: Πριν από τις γερμανικές εκλογές ο προσδιορισμός των μέτρων για το χρέος

Βελκουλέσκου: Πριν από τις γερμανικές εκλογές ο προσδιορισμός των μέτρων για το χρέος
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ποσοτικοποίηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ζήτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη των θεσμών, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Η κ. Βελκουλέσκου κάνοντας μια αποτίμηση των προηγούμενων προγραμμάτων ανέφερε πως η πολιτική αστάθεια τα υπονόμευσε και οδήγησε σε μεγαλύτερη ύφεση.

Η ίδια ανέφερε πως το τρίτο πρόγραμμα του ESM αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την παραμονή της Ελλάδος εντός της ευρωζώνης και υποστήριξε πως ακόμη και εάν εφαρμοστούν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα, αυτά δεν είναι αρκετά για να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.

Κατά την ίδια οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της ευρωζώνης στηρίζονται σε φιλόδοξους στόχους για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη. "Για το λόγο αυτό ζητήσαμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5%", ανέφερε. Στη βάση αυτή αμφισβήτησε το μίγμα πολιτικής, λέγοντας πως βασίζεται σε υψηλή φορολογία, σε μείωση των συντάξεων και σε μετάθεση για αργότερα κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η ίδια σημείωσε πως απαιτείται ελάφρυνση χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει χορηγηθεί ως το τέλος του προγράμματος ώστε να μην υπάρχει κανένας ενδοιασμός ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στις αγορές.Όπως είπε, η ελάφρυνση χρέους πρέπει να περιλαμβάνει σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων και σταθεροποίηση των επιτοκίων τους.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είπε πως το Ταμείο εφαρμόζει τους κανόνες του που είναι ίδιοι για όλους και ξεκαθάρισε πως αν και το ΔΝΤ δεν ζητά εμπροστοβαρή μείωση του χρέους αλλά ελάφρυνση στο τέλος του προγράμματος, ωστόσο για να υπάρξει εμπλοκή του στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταρτίσει έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου είπε πως δεν έχει υπάρξει ακόμη ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα οδηγήσουν στην ελάφρυνση του χρέους. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση είπε πως ελπίζει αυτή η ποσοτικοποίηση να γίνει πριν τις γερμανικές εθνικές εκλογές το 2017.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Έλληνας υπουργός κ. Χουλιαράκης απέδωσε την αποτυχία των δύο προηγούμενων Μνημονίων στην άγρια δημοσιονομική προσαρμογή, στην καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στη συχνότητα των διαρθρωτικών αλλαγών και στην αποτυχία των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών που δεν φρέναραν τα "κόκκινα" δάνεια.

Ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής προβλέπει πιο σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Στη βάση αυτή τάχθηκε υπέρ ενός στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% - 2% για μετά το 2018.

Στην αναφορά του κ. Χουλιαράκη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα απάντησε ο εκπρόσωπος του ESM Νικολά Τζιαμαρόλι, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις διατήρησης του 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018.

«Δεν θέλω να ξεκινήσω τώρα τη συζήτηση για τη διάρκεια του διαστήματος, αλλά η δέσμευση είναι και για μετά το πρόγραμμα», σημείωσε το στέλεχος του ESM για να ακολουθήσει η απάντηση Χουλιαράκη σύμφωνα με την οποία τέτοιου μεγέθους πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, λίγες χώρες έχουν πετύχει.

«Η δέσμευση της Ελλάδας είναι για τέτοιου ύψους πρωτογενή πλεονάσματα και για μετά το 2018, αλλά φυσικά μπορείτε να το επαναδιαπραγματευτείτε», ανταπάντησε ο Τζιαμαρόλι.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο επικέντρωσε στην επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση λέγοντας πως πλέον από τη νομοθέτηση το βάρος θα πέσει στην υλοποίηση τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στα κόκκινα δάνεια στη φορολογία και στη δικαιοσύνη. Στη βάση αυτή ανέφερε πως το βάρος από το Κοινοβούλιο θα πέσει στην δημόσια διοίκηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ