ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λουκέτο σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν συστηματικά

Λουκέτο σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν συστηματικά

«Όποια επιχείρηση φοροδιαφεύγει καθ’ υποτροπήν η εφορία θα τις βάζει λουκέτο». Αυτή η απόφαση ελήφθη σήμερα σε διευρυμένη σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή με επικεφαλής φορέων της αγοράς με αντικείμενο τη φοροκλοπή.

Η φορολογική διοίκηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με το φαινόμενο της μαζικής αποφυγής κοπής αποδείξεων από τις επιχειρήσεις ειδικά στις τουριστικές περιοχές με τις καταγγελίες για παράνομες πρακτικές και φοροδιαφυγή να πέφτουν βροχή.

Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και για να περάσει τα μηνύματα στην αγορά ο κ. Πιτσιλής συγκάλεσε εκτεταμένη σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς και θέμα την αντιμετώπιση της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής.

Σε αυτή τη σύσκεψη προανήγγειλε πως θα ενεργοποιηθούν οι ισχύουσες από το 2010 διατάξεις που προβλέπουν «λουκέτο» σε όσους φοροδιαφεύγουν καθ’ υποτροπήν. Βάσει των όσοων ανέφερε ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους κλείνοντας καταστήματα για 30 ημέρες και θα δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν εκδίδουν παραστατικά. Αν ωστόσο υπάρξει υποτροπή η επιχείρηση θα κλείνει για 48 ώρες.

Στη σύσκεψη εκφράσθηκε η βούληση για αυστηροποίηση των προστίμων για φοροδιαφυγή, αλλά και η στρατηγική αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να μην δίδεται πάτημα στη φοροκλοπή.

Τέλος, έγινε γνωστό πως ο κ. Πιτσιλής έχει δώσει εντολές στις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ για χιλιάδες προληπτικούς ελέγχους με στόχο να μην υπάρξουν απώλειες από τον ΦΠΑ στους τουριστικούς προορισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ