ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα ανοικτά για ομαδικές απολύσεις και τριετίες

Όλα ανοικτά για ομαδικές απολύσεις και τριετίες

Εντελώς ανοικτό άφησε εκ νέου σήμερα το θέμα της κατάργησης των τριετιών από το 2017 και μετά ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά Ιωάννης Κουκιάδης, ενώ υποστήριξε πως για τις ομαδικές απολύσεις αναζητείται μια ισορροπημένη λύση.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης των τριετιών, ο Κουκιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά πως για το θέμα των επιδομάτων και του ενιαίου μισθού ο νόμος 4172 είναι σαφής και μιλάει ευθέως για ενιαίο μισθό. «Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να τον ερμηνεύσει όπως θέλει», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως κάποιες μεταρρυθμίσεις με εκατέρωθεν παραχωρήσεις θα περάσουν, ενώ διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά είναι υποχρεωμένη να κινηθεί με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην ΕΕ και πως οι προτάσεις που θα καταθέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι δεσμευτικές ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τους θεσμούς.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Επιτροπή προσανατολίζεται στην αλλαγή ορισμένων ακραίων ρυθμίσεων του εργατικού νόμου, αλλά και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις ο κ Κουκιάδης είπε πως στόχος είναι να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση. «Έχουμε μπροστά μας την αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου ευρωπαϊκών κοινοτήτων, η οποία κατά τη γνώμη μου θα είναι παρόμοια με την εισήγηση του εισαγγελέα, ότι δηλαδή δεν μπορεί μια χώρα να καθορίζει τη συγκρότηση και τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Π.χ. η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει όποτε θέλει», σημείωσε.

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά φέρεται να είναι ανοιχτή να εξετάσει το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα μας το μοντέλο το οποίο ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το οποίο το «τοπικό γραφείο εργασίας», δηλαδή ένας δημόσιος φορέας ανάλογος με τον τοπικό ΟΑΕΔ ή το τοπικό Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, γνωμοδοτεί συμβουλευτικά ή αποφασιστικά για μια ομαδική απόλυση.

Ωστόσο, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικής απόλυσης για μια επιχείρηση με 100-300 εργαζομένους από το 5% που ισχύει σήμερα στο 10% το οποίο ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες-μέλη της ΕΕ και το οποίο συνάδει με την ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ