Διφορούμενες απόψεις για τις επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα
Την άποψη πως οι επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα είναι περιορισμένες εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Λόγω του μικρού μεγέθους και της διάρθρωσης των οικονομικών μας σχέσεων, οι επιπτώσεις του Brexit εκτιμώ ότι θα είναι περιορισμένες», δήλωσε ο κ. Σάλλας και προσέθεσε «θεωρώ, πως δεν δικαιολογούνται ακραίες και σπασμωδικές αντιδράσεις στην ελληνική αγορά».
Ο ίδιος αναγνώρισε πάντως πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαρύ πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα εξάγει στη Βρετανία εμπορεύματα αξίας 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και λαμβάνει περίπου 2 δισ. ευρώ έσοδα από το τουριστικό συνάλλαγμα των Βρετανών τουριστών.
Στη βάση αυτή και σημερινή ανάλυση της RBS αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε μία μετάδοση από τη Βρετανία είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, τόσο λόγω της έκθεσής τους στην αναταραχή των αγορών, όσο και λόγω των ερωτηματικών που προκύπτουν για το μέλλον της ΕΕ.
Η RBS σημειώνει ότι σε αυτή τη λίστα των πιο ευάλωτων χωρών από τις επιπτώσεις του Brexit μπορούν να προστεθούν η Γαλλία, η Ολλανδία και η Σουηδία λόγω άλλων οικονομικών και πολιτικών λόγων, όπως το εμπόριο και η έκθεση των τραπεζών, καθώς και του σχετικού βαθμού εχθρότητας προς την ΕΕ.
«Κόλαση» βομβαρδισμών στη Βηρυτό: Φωτογραφία καταγράφει βλήμα τη στιγμή που πλησιάζει σε πολυώροφο κτήριο
12:24
Στις 7 Μαιου η δίκη του πατέρα Αντωνίου για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης δυο αγοριών
12:23
Ποιος είναι ο Εσμαέλ Κατίμπ ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν που «εξοντώθηκε» από το Ισραήλ
12:23
Ζάκυνθος: Κατέληξε ο οδηγός του ΙΧ μετά το τροχαίο με σχολικό λεωφορείο
12:20