ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξαϋλώθηκαν» 1,8 τρισ. ευρώ στις διεθνείς αγορές λόγω Brexit

«Εξαϋλώθηκαν» 1,8 τρισ. ευρώ στις διεθνείς αγορές λόγω Brexit

Το Brexit οδήγησε χθες τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές σε απώλειες 1,8 τρισ. ευρώ εκ των οποίων μόλις τα 5,5 δισ. ευρώ αφορούσαν στις απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης VIX, γνωστός και ως ο δείκτης του φόβου, ο οποίος αποτυπώνει την ανησυχία των επενδυτών, σημείωσε χθες άλμα 39% στις 23,97 μονάδες, από 17 μονάδες στο κλείσιμο της Πέμπτης, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει τους παράγοντες των αγορών διεθνώς να θεωρούν πως η διόρθωση θα συνεχιστεί. Σημειώνεται πως ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε χθες πτώση 611,21 μονάδων ή 3,39%, κλείνοντας στις 17.399 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση 4,12% στις 4.707 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 3,60%, κλείνοντας στις 2.037 μονάδες.

Το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και την αβεβαιότητα που πυροδότησε το Brexit θα μπορούσε να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Στη βάση αυτή τα νομίσματα διεθνώς δέχονται πολύ μεγάλες πιέσεις , αρχής γενομένης της στερλίνας που χθες υποχώρησε κατά 8,6% σε σχέση με το δολάριο.

Η ανασφάλεια που επέφερε το Brexit και η αβεβαιότητα των επενδυτών οδηγεί τους περισσότερους στα στοιχεία ενεργητικού που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλής λιμένας όπως τα ομολόγα Γερμανίας και ΗΠΑ, το ιαπωνικό γιεν και ο χρυσός. Χθες η spot τιμή του χρυσού αυξήθηκε σχεδόν κατά 4% και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε στο χαμηλό του 1,406%, απόδοση που είχε να καταγραφεί από το 2012.

Οι αναλυτές δεν είναι αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα. Όπως αναφέρουν, η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων σχετικά µε την παραµονή της χώρας στην Ε.Ε. άλλαξε την επενδυτική ψυχολογία, επανέφερε την µεταβλητότητα και τις ακραίες διακυµάνσεις στις αγορές.

Κατά τους ίδιους το Brexit είναι µια απόφαση που οδηγεί σε αχαρτογράφητες περιοχές καθώς η Βρετανία αποτελεί την δεύτερη µμεγαλύτερη οικονοµία της Ευρώπης και πέµπτη σε µέγεθος στον κόσµο µε ΑΕΠ 3 τρισ. δολάρια, μέγεθος που κάθε άλλο παρά αµελητέο µπορεί να θεωρηθεί.

Τέλος, οι αναλυτές διεθνώς ανησυχούν για το ότι μετά το Brexit ο ευρωσκεπτικισµός εκδηλώνεται πιο ανοιχτά σε κάποιες χώρες της ΕΕ βάζοντας το θέµα της αναθεώρησης της συµµετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις κοµµατικές ατζέντες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ