ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχουν για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου

Τρέχουν για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου

Θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης έχουν περάσει οι δανειστές σε σχέση με την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αποπληρώνονται από ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος που φέρει την ονομασία «Λογαριασμός Παρακολούθησης Χρηματοδότησης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης» και ο οποίος πιστώθηκε τη Τρίτη με 1,8 δισ. ευρώ.

Στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που συνοδεύουν τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ του ESM - εκ των οποίων 5,7 δισ. ευρώ θα εξοφλήσουν χρέος και 1,8 δισ. ευρώ υπερήμερα χρέη του Δημοσίου - ξεκαθαρίζεται πως εάν δεν διατεθούν πλήρως τα 1,8 δισ. ευρώ στους προμηθευτές του Δημοσίου δεν θα δοθούν άλλες δόσεις προς την Ελλάδα.

Ακόμη προβλέπεται πως αν τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τον ESM στον ειδικό λογαριασμό δεν χρησιμοποιούνται για περισσότερο από τρεις μήνες, τότε ο ESM θα έχει το δικαίωμα να τα ζητήσει πίσω ή να τα κατευθύνει σε άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος (π.χ. αποπληρωμή χρέους).

Η ρήτρα αυτή έχει επιφέρει μεγάλη κινητικότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τα στελέχη του ΓΛΚ να πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε τα νοσοκομεία να εξοφλήσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλει οφειλές σε ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και φαρμακεία, τα Ταμεία να αποπληρώσουν τα εκκρεμή εφάπαξ στους συνταξιούχους, αλλά και η ΓΓΔΕ να επιστρέψει το ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ