ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Προς ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Μέχρι τις 15 Ιουλίου ορίστηκε η παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Η εξέλιξη αυτή είναι μονόδρομος καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.120.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6.000.000 και έιχαν απομείνει τέσσερις ημέρες μέχρι να εκπνεύσει η αρχική προθεσμία.

Πάντως, η παράταση αφορά μόνον στην υποβολή της δήλωσης και όχι στην πληρωμή του φόρου. Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης που θα γίνει στις 29 Ιουλίου 2016.

Σημειώνεται πως οι λογιστές και οι φοροτέχνες μέσω των ενώσεων τους έχουν ζητήσει οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων να παραταθούν έως τις 29 Ιουλίου 2016, όπως έγινε και πέρυσι.

Σημειώνεται πως από τα ως τώρα στοιχεία της εφετινής εκκαθάρισης προκύπτει ότι 1.367.019 πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο κατά μέσον όρο 1.153 ευρώ, ενώ αντίθετα 706.817 φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 270 ευρώ. Για 1.930.031 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό (αφορά κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους) καθώς μέσα στο προηγούμενο έτος ο φόρος που παρακρατήθηκε ταυτίστηκε με τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να ολοκληρωθεί τάχιστα η εκκαθάριση των εφετινών φορολογικών δηλώσεων ώστε να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου η επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 για τον καθορισμό του νέου ΕΝΦΙΑ. Στόχος είναι να πληρωθεί η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ εντός Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ