ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή η σύμβαση για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco

Στη Βουλή η σύμβαση για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco

Αύριο το πρωί εισάγεται προς επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας ΟΛΠ - Cosco.

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, κάτι το οποίο θα αποφασίσει αύριο το μεσημέρι η Διάσκεψη των Προέδρων.

Η ψήφιση του γίνεται λίγα 24ωρα πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή κυρώνεται και αποκτά ισχύ τυπικού νομού , από κοινού με τα προσαρτήματα της, η από 24ης Ιουνίου Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.

Η ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης θα βάλει στην τελική ευθεία τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΠ (51% αρχικά) και του ελέγχου της διοίκησης της εταιρείας στην κινεζική Cosco.

Η Cosco θα καταβάλει αρχικά 280,5 εκατ. ευρώ και θα πάρει το 51%, και εντός πέντε ετών, εφόσον έχει υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 290 εκατ., θα καταβάλει επιπλέον 88 εκατ. για να αποκτήσει και το υπόλοιπο 16%.

Η συνολική αξία της συμφωνίας πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ στην Cosco Group (Hong Kong) Limited ανέρχεται, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης , αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ