ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με χρήματα του ΕΣΠΑ η υλοποίηση του Περιουσιολογίου

Με χρήματα του ΕΣΠΑ η υλοποίηση του Περιουσιολογίου

Στη σύσταση ειδικής ομάδας για την ταχεία υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου με κοινοτικά κονδύλια προχώρησε ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Έργο της 15μελούς ομάδας θα είναι ο αναλυτικός προσδιορισμός του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, σύμφωνα με Τεχνικό Δελτίο Πράξης και Έντυπο Κοστολόγησης Πράξης, ώστε να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 - 2020» του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ομάδα θα αναλάβει τη διοίκηση, διαχείριση και το συντονισμό όλων των ενεργειών και δράσεων που αφορούν στην υλοποίηση του έργου μετά από την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και στη βάση αυτή θα συνεργάζεται με εξωτερικούς συνεργάτες, με τους οποίους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη ή πρόκειται να συμβληθεί για τις ανάγκες του έργου.

Αξίζει να αναφερθεί πως η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου προβλέφθηκε με το άρθρο 83 του ν. 3842/2010 και έκτοτε παρέμεινε στα χαρτιά. Η σχετική διάταξη που είχε περάσει επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου προέβλεπε πως «στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών συγκροτείται περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων φορολογικών κατοίκων Ελλάδας».

Κατά την ίδια διάταξη :

  • Στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων.
  • Δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες.
  • Οι υπηρεσίες, φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα οφείλουν να αποστέλλουν ή να παραδίδουν στοιχεία για περιουσιακά δεδομένα, κινητή περιουσία, τόκους εισοδημάτων σύμφωνα με την Οδηγία 2003/48 και το ν. 3312/2005, δεδομένα οικονομικών συναλλαγών και κάθε πληροφορία οικονομικής φύσης στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
  • Για την αποστολή και συγκέντρωση των στοιχείων αυτών δεν μπορεί να γίνει επίκληση τραπεζικού ή άλλου απορρήτου ως προς το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ