ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Δυσκολεύουν τα πράγματα εάν δεν υπάρξει λύση έως το Eurogroup της Δευτέρας

Μοσκοβισί: Δυσκολεύουν τα πράγματα εάν δεν υπάρξει λύση έως το Eurogroup της Δευτέρας
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Εάν δεν υπάρξει λύση έως το Eurogroup της Δευτέρας η δουλειά μας θα είναι πιο δύσκολη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece για τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν και το χρόνο καταβολής της δόσης των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με αυτά.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ο Γάλλος Επίτροπος είπε πως ήλθε στην Αθήνα για να δείξει την αλληλεγγύη της Κομισιόν στην Ελλάδα.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως έχει γίνει πολύ δουλειά με τα προαπαιτούμενα και πως υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ξεκαθάρισε πως απομένουν σημαντικά βήματα μέχρι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση τους CNN Greece επιβεβαίωσε πως υφίστανται τρία - τέσσερα εκκρεμή προαπαιτούμενα (πρόκειται για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το ύψος των κατώτατων τιμών των γενόσημων φαρμάκων και τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων) και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία σε πνεύμα αμοιβαίου συμβιβασμού και συνεργασίας έως τη Δευτέρα. «Εάν δεν υπάρξει λύση έως το Eurogroup της Δευτέρας η δουλειά μας θα είναι πιο δύσκολη», είπε.

Ο ίδιος προσέθεσε πως δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας. «Κοιτάμε μόνο την επιτυχία», σημείωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία για την οικοδόμηση ενός νέου success story για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και να ευημερεί μέσα σε αυτήν.

Ο Επίτροπος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα που του τέθηκαν για τον διαχωρισμό μεταξύ ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αρκέσθηκε να θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως το τέλος του χρόνου.

Νωρίτερα, ο κ. Μοσκοβισί είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πριν τα Χριστούγεννα το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να εξαντληθεί η συζήτηση για να βρεθούν λύσεις που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ότι «πρέπει να καταλάβουν και οι θεσμοί ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και υπάρχουν πράγματα που γίνονται σε ύφεση και πράγματα που δεν γίνονται». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος.

Ειδικά για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι η συζήτηση θα αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα και ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να παρουσιάσει τις θέσεις της, καθώς ήδη εργάζεται μια ομάδα στο υπουργείο, η οποία θα ενημερώσει το ΚΥΣΟΙΠ. «Εάν υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, είπε, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος», ανέφερε.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γάλλος Επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει βήμα- βήμα και όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους». Η λύση για το χρέος, κατά τον κ. Μοσκοβισί, «πρέπει να διέπεται από φιλοδοξία και πραγματισμό και να είναι πολιτικά αποδεικτή από τους εταίρους». Επίσης, είπε ότι θα υπάρξουν προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ