ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχος του SSM στα ναυτιλιακά δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Έλεγχος του SSM στα ναυτιλιακά δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Νέο έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο έχει επιδεινωθεί η ποιότητα των ναυτιλιακών δανείων των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεδομένου ότι το Asset Quality Review που είχε διενεργήσει η ΕΚΤ και ο SSM στις ελληνικές τράπεζες τον προηγούμενο Οκτώβριο έγινε σε μια περίοδο που η ναυτιλία κρατούσε ακόμη δυνάμεις και ο δείκτης ξηρού φορτίου (Baltic Dry Index) ήταν κοντά στις 1.000 μονάδες , επίπεδα που μέσα στο 2016 έχασε και κατρακύλησε έως τις 290 μονάδες, η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο έλεγχο των δανείων που συνδέονται με την ναυτιλία.

Να σημειωθεί πως κατά τη διαδικασία του ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών τον περασμένο Οκτώβριο αναπροσαρμόστηκε η αξία του συνόλου των εγγυήσεων και των ενεχύρων που κατέχουν έναντι των ναυτιλιακών δανείων που έχουν χορηγήσει. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ έκρινε πως πρέπει να τρέξει νέο Asset Quality Review σημαίνει πως οι παραδοχές του προηγούμενου Οκτωβρίου θεωρούνται ήδη ξεπερασμένες και απαιτείται να υιοθετηθούν νέες υποθέσεις και προβολές.

Ο δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζεςήταν μειωμένος κατά 15,22% στα τέλη του 2015, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από ελληνικές και ξένες τράπεζες διαμορφώθηκε στα 62,711 δισ. δολάρια, μειωμένος κατά 2,04% από το προηγούμενο έτος, ενώ εξ αυτών τα 9,172 δισ. δολάρια έχουν χορηγηθεί από ελληνικές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς υπολογίζεται στα 3 δισ. δολάρια, της Εθνικής στα 2,65 δισ. δολάρια, της Εurobank στα 2 δισ. δολάρια και της Alpha στα 2,1 δισ. δολάρια.

Προ 10 ημερών ο SSM έστειλε email ζητώντας από τις ελληνικές τράπεζες λεπτομέρειες για τα ναυτιλιακά τους δάνεια και την κατάσταση των προβλέψεών τους για επισφάλειες.

Η ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου ελέγχου είναι πιθανόν να ζητήσει από τις συγκεκριμένες τράπεζες να προχωρήσουν σε πρόσθετες προβλέψεις, προκαλώντας έτσι νέα πίεση στην κεφαλαιακή τους θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ