ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανησυχία» και από το ΔΝΤ για την υπόθεση Μαρινόπουλος

«Ανησυχία» και από το ΔΝΤ για την υπόθεση Μαρινόπουλος

Ακόμη και στην έδρα του ΔΝΤ μεταφέρθηκε η υπόθεση της εταιρείας Μαρινόπουλος με τον εκπρόσωπο Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις να εκφράζει σήμερα ανησυχία για τις δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική αγορά.

Αν και η καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου του ΔΝΤ αφιερώθηκε στο Brexit και τις πιθανές τους επιπτώσεις ο εκπρόσωπος του Ταμείου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου για την υπόθεση της εταιρείας Μαρινόπουλος και για τον κίνδυνο 13.000 εργαζόμενοι να βρεθούν χωρίς εργασία ο Ράις φάνηκε να είναι ενημερωμένος για το ζήτημα.Ο Έλληνας δημοσιογράφος ρώτησε το στέλεχος του εάν ΔΝΤ πιστεύει πως το ΔΝΤ έχει ευθύνη για την τραγωδία που συντελείται στην ελληνική οικονομία με το κλείσιμο επιχειρήσεων, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση του Μαρινόπουλου.

«Το ΔΝΤ ανησυχεί με εξελίξεις που διογκώνουν την ανεργία», ανέφερε και προσέθεσε πως το Ταμείο επιθυμεί να συνεργαστεί με τους άλλους θεσμούς προκειμένου να υπάρχει ένα νέο αξιόπιστο πρόγραμμα, αλλά και μετρά που θα ανακουφίζουν (eliviate) την Ελλάδα από ανάλογες τραγωδίες. Στη βάση αυτή επανέλαβε πως βασική στόχευση του προγράμματος είναι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης.

Ερωτηθείς για δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου προσφάτως στο συνέδριο του Economist όπου ανέφερε πως το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο ο κ. Ράις σημείωσε πως αν και το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος σε αυτό το σημείο, θα παραμείνει προσηλωμένο στις πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για αυτό.

Σε ό τι αφορά στα επόμενα βήματα είπε πως ΔΝΤ και εταίροι θα συζητήσουν για την ποσοτικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και εν συνεχεία θα καταρτιστεί έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα κατατεθεί στο τέλος του 2016 στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.«Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2016 να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να αποφασίσει θετικά», είπε.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η εκτίμηση ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προβεί το προσωπικό σε σύσταση προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο σχετικά με ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ