ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φόρος πολυτελείας» σε 85.000 οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία

«Φόρος πολυτελείας» σε 85.000 οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία
Ειδοποίηση Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης

Πρόταση - βόμβα για την επιβολή «φόρου πολυτελείας» στις 85.000 οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει στα χέρια του εισήγηση η οποία προβλέπει την ετήσια φορολόγηση των οικογενειών τα παιδιά των οποίων φοιτούν σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Η λογική του νέου μέτρου που περιλαμβάνεται στο κοκτέιλ των παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση 390 εκατ. ευρώ για να μην επιβληθεί ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που βαραίνει σήμερα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 1.929 κ.ε., αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες.

Εφόσον ο φορολογούμενες επιλέγει το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο θα του επιβάλλεται φόρος με συγκεκριμένο συντελεστή επί του ποσού της ετήσιας δαπάνης. Εάν τα δίδακτρα είναι 10.000 ευρώ και ο συντελεστής 5% θα καταβάλει 500 ευρώ. Εάν τα δίδακτρα είναι 3.000 ευρώ και ο συντελεστής 5% θα πληρώσει φόρο 150 ευρώ. Με την προσέγγιση αυτή το ιδιωτικό σχολείο θα εξισωθεί φορολογικά με το ακριβό αυτοκίνητο, την πισίνα και ότι άλλο επιβαρύνεται σήμερα με φόρο πολυτελείας.

Ο φόρος θα καταβάλλεται μαζί με το φόρο εισοδήματος και θα βεβαιώνεται με εκκαθαριστικό αντίστοιχο με αυτό του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του ν. 4111/2013.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ρύθμισης, οι επιβαρύνσεις για τους γονείς με το φόρο αυτό μειώνονται κατά το 1/5 σε σχέση με αυτές που θα ισχύσουν εάν εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23%. Ενδεικτικά για δίδακτρα 10.000 ευρώ ο ΦΠΑ θα οδηγούσε σε επιβάρυνση 2.300 ευρώ, ενώ ο φόρος πολυτελείας σε επιβάρυνση περίπου 500 ευρώ. Για δίδακτρα 4.000 ευρώ ο ΦΠΑ θα οδηγούσε σε επιβάρυνση 920 ευρώ, ενώ ο φόρος πολυτελείας σε επιβάρυνση 200 ευρώ.

Ακόμη, όπως υποστηρίζουν με τον τρόπο αυτό δεν θα φορολογείται η υπηρεσία, αλλά η χρήση της και θα αποφευχθούν αφενός οι άμεσες ανατιμήσεις στα δίδακτρα, αφετέρου νομικά προβλήματα που θα έφερνε η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πτωχό δημοσιονομικά μέτρο

Το συγκεκριμένο μέτρο φωτογράφισε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια τέτοια ρύθμιση που κάποιες κατηγορίες πολιτών που είναι οι πιο εύποροι και οι πιο ευεργετημένοι της προηγούμενες δεκαετίας θα επιβαρυνθούν με κάτι.

Αν και οι επιβαρύνσεις δεν θα είναι αντίστοιχες με εκείνες του ΦΑΠ 23% και ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί λιγότερο, πολλά παιδιά θα αναγκαστούν να αλλάξουν το οικείο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον με τη δημόσια εκπαίδευση να καλείται να καλύψει τις ανάγκες αυξημένου αριθμού μαθητών, που θα μετακινηθούν από τα ιδιωτικά σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση η επιβολή «φόρου πολυτελείας» στις 85.000 οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία δεν λύνει το δημοσιονομικό πρόβλημα, καθώς τα έσοδα από τη σχετική πηγή δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ήτοι τα 300 ευρώ ανά οικογένεια κατά μέσο όρο .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ