ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η κατάρτιση των ελληνικών προτάσεων για την ελάφρυνση του χρέους

Ξεκινά η κατάρτιση των ελληνικών προτάσεων για την ελάφρυνση του χρέους
EPA

Σύσκεψη σχετικά με την προπαρασκευή των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διεξήχθη χθες στο υπουργείο Οικονομικών με πρωτοβουλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στη σχετική συνάντηση που έγινε μια ώρα πριν ο υπουργός Οικονομικών υποδεχθεί τον Πιέρ Μοσκοβισί, μετείχαν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ο Αμερικανοκορεάτης Glenn Kim, σύμβουλος του κ. Τσακαλώτου στα θέματα του χρέους, της ανακεφαλαιοποίησης και των αποκρατικοποιήσεων.

Πρέπει να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει τη συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει να καταρτίσει προτάσεις για τη βέλτιστη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Η δε σχετική πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου γνωστοποιήθηκε επισήμως στους πιστωτές κατά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού στις 9 Οκτωβρίου.

Εκεί η Διεθνή Νομισματική και Δημοσιονομική Επιτροπή του ΔΝΤ ενημερώθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει λεπτομερείς τεχνικές προετοιμασίες για όλες τις εφικτές λύσεις ελάφρυνσης του χρέους και πως οι ελληνικές αρχές αναμένουν μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους με μέτρα που μειώνουν τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, θα δημιουργήσουν τα αναγκαία δημοσιονομικά περιθώρια, θα βελτιώσουν τις προσδοκίες και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

Ο Glenn Kim και ο Geanakoplos

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, εκτός από τον Αμερικανοκορεάτη Glenn Kim στην επιτροπή για το χρέος θα μετέχουν ο διακεκριμένος Έλληνας ομογενής καθηγητής του Yale, John Geanakoplos και ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο London School of Economics Δημήτρης Βαγιανός.

Δεδομένου ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει την τελευταία τετραετία συντονίσει εκ μέρους της ελληνικής πλευράς όλες τις συζητήσεις με το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ESM για το χρέος αναμένεται να έχει ενεργή εμπλοκή στο όλο εγχείρημα.

Οι τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς αναμένεται να δοθούν προς σχολιασμό και ανάλυση σε ξένους συμβουλευτικούς οίκους του εξωτερικού και εν συνεχεία το προϊόν της διαδικασίας αυτής θα τεθεί στην κρίση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο θα κατευθύνει τη διαπραγμάτευση.

Αναφερόμενος χθες στο θέμα του χρέους ο κοινοτικός Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσγείωσε τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς λέγοντας πως για να προχωρήσει η ελάφρυνση θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα και να ληφθούν υπόψη οι απόψεις του ΔΝΤ , της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ESM. Άλλωστε το ΔΝΤ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα μετέχει χρηματοδοτικά στο νέο ελληνικό πρόγραμμα μόνον εάν η αναδιάρθρωση του χρέους γίνει με τρόπο συμβατό με τους κανονισμούς του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ