ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θηλιά» επιτοκίων για τις επιχειρήσεις

«Θηλιά» επιτοκίων για τις επιχειρήσεις
ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα αυξημένα επιτόκια αποτελούν ήδη «πονοκέφαλο» για τις επιχειρήσεις ενώ τα σενάρια για περαιτέρω αύξησή τους – τη 10η κατά σειρά - από την ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη προκαλούν επιπλέον πίεση στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, καθώς οι εκτιμήσεις από πλευράς αναλυτών είναι «μοιρασμένες» σχετικά με το εάν αυτό θα συμβεί τελικά την Πέμπτη, η κοινή εκτίμηση στην αγορά είναι πως το «ακριβό χρήμα» θα παραμείνει για πολλούς μήνες.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, στην ερώτηση σχετικά με το κόστος το οποίο επηρεάζει σημαντικά αυτή την περίοδο τη λειτουργία της επιχείρησης τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (21%) μεταξύ των απαντήσεων των συμμετεχόντων συγκέντρωσε ο παράγοντας της χρηματοδότησης (αύξηση επιτοκίων).

Τι λένε φορείς της αγοράς

«Στο σημερινό περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, τα οποία μάλιστα αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί καμία οικονομία, ούτε και οι ισχυρές, να «μιλάνε» για χαμηλό κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων.

Το σενάριο μάλιστα νέων αυξήσεων στα επιτόκια παραμένει στο «τραπέζι» της ΕΚΤ και καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν ξεφεύγει από αυτές τις πιέσεις» επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αθηνών, Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης εξηγεί πως πριν ενάμιση χρόνο μια επιχείρηση που είχε δανειστεί με αρνητικό βασικό επιτόκιο και έφτανε να πληρώνει λιγότερο από 3% επιτόκιο, σήμερα καλείται να πληρώνει για το ίδιο δάνειο πάνω από 7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, σημειώνει, οι δανειολήπτες έχουν επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2022 έως σήμερα.

«Μετά την είσοδό μας στην επενδυτική βαθμίδα τα συναφή τραπεζικά δάνεια αναμένονται να βελτιωθούν με ευνοϊκούς όρους και η χρηματοδότηση προς την αγορά ελπίζουμε να έχει ευκολότερο και φθηνότερο δανεισμό, ιδίως υπό τα σημερινά υψηλότερα επιτόκια για ευκολότερο και φθηνότερο δανεισμό.

Ήδη οι συστημικές τράπεζες με δικά τους προγράμματα προσφέρουν χαμηλά επιτόκια με cash collateral από 20-50% ως εγγύηση του συνολικού κεφαλαίου δανεισμού και με επιτόκια από 3,6% έως 4,8%» προσθέτει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και β' Αντιπροέδρος της ΕΣΕΕ, Θεόδωρος Καπράλος σημειώνει ότι έχει γίνει «έντονα πιεστική η διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων με την αύξηση των επιτοκίων που έχει παρατηρηθεί. Καθώς φαίνεται ότι αυτή η ανοδική τάση θα συνεχιστεί, φαντάζει ολοένα και πιο δύσβατος ο δρόμος για το Ελληνικό επιχειρείν».

Όπως εξηγεί «σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας με τους τζίρους για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου να έχει κινηθεί πτωτικά σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπως αποδεικνύουν όλες οι έρευνες, τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

Ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε πως οι επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν όχι μόνο το ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος επαναγοράς των προϊόντων που εξακολουθεί να κινείται ανοδικά».

Προκειμένου, όπως σημειώνει ο κ. Καπράλος, να δοθεί μια ανάσα στην αγορά και να αποτραπεί η συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων, διατυπώνει εκ νέου την πρόταση που έχει καταθέσει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, πως «θα πρέπει να ληφθεί αντίστοιχη μέριμνα και για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών επιχειρηματικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως έχει γίνει με τα νοικοκυριά και τη διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με την ένταξη των ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ