ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην «εντατική» ο Μαρινόπουλος

Στην «εντατική» ο Μαρινόπουλος
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Μπορεί ο Όμιλος Μαρινόπουλου με τα ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισε έναντι των πιστωτών του να απέφυγε το «ξαφνικό θάνατο», ωστόσο παραμένει «διασωληνωμένος» και σε κρίσιμη κατάσταση, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει πλέον μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και προμηθειών.

Οι συνεργάτες του Μαρινόπουλου και ειδικά εκείνοι που έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα καθώς είχαν εναντιωθεί στην παροχή προσωρινής προστασίας που έλαβε ο Όμιλος και οι θυγατρικές τους ως τις 21 Σεπτεμβρίου διστάζουν να προμηθεύσουν οτιδήποτε επί πιστώσει στην εταιρεία και απαιτούν εξόφληση τοις μετρητοίς και επιτόπου.

Πολλοί εκ των μέχρι προσφάτως συνεργατών του Μαρινόπουλου που έχουν συνεργασία και με την Σκλαβενίτης εκφράζουν ανοικτά τις αμφιβολίες τους για το εάν θα τελεσφορήσει η στρατηγική συνεργασία των δύο ομίλων και θεωρούν πως η διάσωση της Μαρινόπουλος είναι «φαραωνικό» έργο που δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν, ο χρόνος των 80 περίπου ημερών -δηλαδή έως την εκδίκαση της αίτησης της Μαρινόπουλος για την υπαγωγή της ή μη στο άρθρο 99- κρίνεται πολύ λίγος για να γίνει σωστά ο οικονομικός, νομικός και φορολογικός έλεγχος και να προχωρήσει η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη.

Πάντως, οι φωνές που επικρίνουν τόσο τη στάση των τραπεζών , όσο και τη στάση των δημοσίων εποπτικών αρχών διαρκώς πληθαίνουν. Σύμφωνα με τους εν λόγω επικριτές οι τράπεζες άφησαν να δημιουργηθεί μια «φούσκα» 2 δισ. ευρώ και να διαχυθεί τοξικά ένα πρόβλημα σε υγιείς επιχειρήσεις, δεδομένου ότι δεν κινήθηκαν εξ αρχής επιθετικά για να διασφαλίσουν τα χρήματα τους από την εταιρεία. Αλλά και οι δημόσιες Αρχές αδράνησαν επιδεικτικά και δεν επιδίωξαν τη λύση και την εκκαθάριση της εταιρείας, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει υποβάλει καν οικονομικές καταστάσεις.

Σενάρια για θυγατρικές

Δεδομένης τη στενής ρευστότητας του Ομίλου Μαρινόπουλου και των εντεινόμενων προβλημάτων του στην εξυπηρέτηση των καθημερινών πληρωμών προς προσωπικό και προμηθευτές έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη υποθέσεις και σενάρια για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου.

Ένα από αυτά θέλει την Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕΕ να βγαίνει προς πώληση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που διαψεύδονται πάντως από κύκλους της Μαρινόπουλος, η πώληση της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕΕ θα διασφάλιζε αρκετό ρευστό στον Όμιλο για να καλύψει τις υποχρεώσεις τους.

Πηγές κοντά στην Μαρινόπουλος ξεκαθαρίζουν πως η Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕΕ δεν συγκαταλέγεται στις εταιρείες που έχουν ζητήσει δικαστική προστασία και δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Μαρινόπουλος: Προσπαθούμε και ελπίζουμε

Το μεσημέρι της Δευτέρας η εταιρεία Μαρινόπουλος προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, την 1η Ιουλίου 2016, η οποία επιτρέπει την ένταξη της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης, η διοίκηση της εταιρείας διεξάγει ήδη συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Πραγματοποιούμε κάθε δυνατή προσπάθεια και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη μιας θετικής λύσης το συντομότερο δυνατόν. Στόχος μας είναι η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τη διευθέτηση των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Σημειώνεται ότι τα καταστήματα Μαρινόπουλος συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τους εργαζομένους και τους προμηθευτές για τη στήριξη τους.

Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων ημερών."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ