ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα να δώσει βάρος στις μεταρρυθμίσεις

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα να δώσει βάρος στις μεταρρυθμίσεις

Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει πλέον να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη δημοσιονομική προσαρμογή εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Bloomberg.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα έχει ήδη επιτευχθεί, και πλέον η προσοχή των εταίρων εστιάζεται πρωτίστως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Δεν ζητάμε πολλά περισσότερα στη δημοσιονομική πλευρά», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 15% του ΑΕΠ στην αρχή της κρίσης στο 2% - 3%.

«Το ζητούμενο πλέον και αυτό που θα βρίσκεται στο επίκεντρο του υπόλοιπου προγράμματος στήριξης είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, στη βελτίωση του ρυθμού ιδιωτικοποιήσεων και στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου» και επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι «το ζήτημα της Ελλάδας δεν είναι πλέον δημοσιονομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε πως γενικότερα η Ευρώπη οφείλει να εστιάσει την προσοχή της σε διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακής δυναμικής στα δημογραφικά της μεγέθη.

Μιλώντας αργότερα στο International Financial Forum που διεξάγεται στο Παρίσι ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως το γεγονός ό, τι η Ευρώπη καθίσταται όλο και λιγότερο αποδεκτή από το κοινό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια αποκλιμάκωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τόσο η σημασία της ΕΕ όσο και η ικανότητα της να διαμορφώνει το κόσμο φθίνουν γρήγορα. «Το 1970 η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 32% της παγκόσμιας οικονομίας. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σήμερα στο 23%, και μέχρι το 2050, προβλέπεται ότι θα είναι κάτω από το 9%», είπε.

Τέλος, προειδοποίησε πως χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία που θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τους μεγάλες θα είναι στο μέλλον ακόμα μικρότεροι παίκτες. «Ο μόνος τρόπος για την Ευρώπη να προωθήσει τα συμφέροντά της σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι χώρες να δράσουν από κοινού», υποστήριξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ