ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης – θεσμών για τις εκκρεμότητες

Τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης – θεσμών για τις εκκρεμότητες

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και εκπροσώπων των θεσμών με βασικό αντικείμενο τις εκκρεμότητες του προγράμματος και ειδικά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων ετών (2014-2015), καθώς και τις προβλέψεις των δημοσιονομικών προοπτικών για το τρέχον έτος (2016), το έτος προϋπολογισμού (2017) και τα τρία επόμενα έτη (2018-2020) θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου στη Βουλή.

Οι εκκρεμότητες του προγράμματος επισημάνθηκαν και στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Δευτέρα, όπου ζητήθηκε από τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να αρχίσει κανονικά τον Οκτώβριο.

Οι θεσμοί ανησυχούν καθώς διαπιστώνουν καθυστερήσεις στις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, στη κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό, στην απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, στην αναδιάρθρωση της αγοράς φυσικού αερίου, στη ψήφιση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην μεταφορά του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι ενδεικτικό πως για να επισπεύσουν τη δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, κ.α.) οι θεσμοί προγραμματίζουν σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, ήτοι λίγο μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ