ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΚΥΣΟΙΠ η εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων

Στο ΚΥΣΟΙΠ η εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων

Η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη.

Στη συνεδρίαση οριστικοποιήθηκαν οι βασικές προβλέψεις του προωθούμενου νομοθετήματος για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 5 Αυγούστου.

Με τη νέα ρύθμιση ο φόρος για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος που ίσχυε κατά το έτος απόκτησης, αλλά δεν θα επιτρέπεται καμία έκπτωση από τον βασικό φόρο που θα προκύπτει από την φορολόγηση του εισοδήματος με την κλίμακα του έτους απόκτησης.

Εκτός από τον βασικό φόρο θα προβλέπεται προσαύξηση για κάθε έτος καθυστέρησης από την απόκτηση του εισοδήματος έως και τη δήλωσή του, αλλά και πρόστιμο επί του ποσού του φόρου το οποίο θα εξαρτάται από το προφίλ του φορολογούμενου. Ακόμη, θα δοθεί η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση μέχρι και πριν το στάδιο οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχουν εκπτώσεις από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα καθώς και απαλλαγή από τυχόν ποινικές ευθύνες για απόκρυψη εισοδήματος.

Τέλος, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής συζητήθηκαν και νέες παρεμβάσεις διευκόλυνσης για τα στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ