ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, δικαιολογεί πλήρως τους αυστηρούς όρους που έθεσαν οι δανειστές τόσο για την αποπληρωμή τους, όσο και για τον τρόπο που θα διατίθενται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)τα σχετικά χρήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους ανήλθαν το Μάιο στα 7,02 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφθασαν τον Μάιο στα 5,770 δισ. ευρώ, από 5,520 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν τον ίδιο μήνα σε 1,259 δισ. ευρώ έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν το Μάιο οφειλές 3,067 δισ. ευρώ, έναντι 2,875 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε 1,259 δισ. ευρώ, έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, αν και η αγορά που υποφέρει από την έλλειψη ρευστότητας αναμένει ως «μάννα εξ ουρανού» τα 1,8 δισ. ευρώ που διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι, τα υπουργεία και λοιποί δημόσιοι οργανισμοί επιδεικνύουν τεράστια ολιγωρία στη υποβολή αιτημάτων μεταφοράς πιστώσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ για την εξόφληση υπερήμερων χρεών.

Μάλιστα, οι δημόσιοι φορείς δεν βλάπτουν μόνον τον ιδιωτικό τομέα με τη συμπεριφορά τους, αλλά και το ίδιο το δημόσιο συμφέρον, καθώς πλέον τα χρέος τους προς τους ιδιώτες τοκίζονται και το βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό από τις υπερήμερες οφειλές αυξάνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ