ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Το Brexit αποτελεί κίνδυνο, αλλά δεν απειλεί με παγκόσμια ύφεση

Λαγκάρντ: Το Brexit αποτελεί κίνδυνο, αλλά δεν απειλεί με παγκόσμια ύφεση
REUTERS/ JACKY NAEGELEN

Το Brexit αποτελεί κίνδυνο, ωστόσο δεν είναι πιθανό να προκληθεί παγκόσμια ύφεση από αυτό, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο της ψήφου των Βρετανών υπέρ του Brexit η κ. Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο γαλλικό πρακτορείο, ανέφερε χαρακτηριστικά πως “είναι μια από τις κύριες πηγές κινδύνου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανή μια παγκόσμια ύφεση”.

Τα άμεσα αποτελέσματά της θα γίνουν πρώτα αισθητά στο Ηνωμένο Βασίλειο, επεσήμανε ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Παράλληλα, πίεσε τους Βρετανούς και την Ευρώπη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό σε ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση προκειμένου να μειωθούν οι αβεβαιότητες.

“Η λέξη κλειδί σε αυτή την υπόθεση του Brexit είναι η αβεβαιότητα και, όσο αυτή η αβεβαιότητα θα διαρκεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος”, σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, η ψήφος υπέρ του Brexit αποκαλύπτει κάποια απογοήτευση που σχετίζεται με την πολυπλοκότητα και την αδιαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών.

“Η ΕΕ πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να εξηγήσει με περισσότερο διαφανή τρόπο αυτά που κάνει, το τι σημαίνουν αυτά για τον πληθυσμό, το κόστος και τα οφέλη από τις ενέργειές της”, τόνισε. Κάλεσε, ωστόσο, εξίσου τις χώρες-μέλη της ΕΕ να σταματήσουν να κατηγορούν τις Βρυξέλλες για “ό,τι πάει στραβά”.

Παρά την οικονομική αβεβαιότητα, η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίζεται αισιόδοξη, επισημαίνοντας ότι το Brexit θα μπορούσε παραδόξως να είναι καταλύτης πίεσης προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης.

Η κ. Λαγκάρντ δεν αποκλείει, ακόμα, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να συνδέεται με ένα χαρακτηριστικό των δημοψηφισμάτων, σύμφωνα με το οποίο οι ψηφοφόροι συχνά δεν απαντούν στην ερώτηση που τους τίθεται. “Όσο απλή κι αν είναι η ερώτηση, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στα θέματα που είναι τα πιο πιεστικά στο μυαλό τους”, εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ