ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός συσκέψεων για την τύχη της Μαρινόπουλος

Πυρετός συσκέψεων για την τύχη της Μαρινόπουλος

Δύο συσκέψεις για την υπόθεση της εταιρείας Μαρινόπουλος διεξήχθησαν μέσα στην εβδομάδα στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, προκειμένου να εξετασθούν ζητήματα που άπτονται της στάσης των τραπεζών.

Σχετικά με το θέμα της τραπεζικής χρηματοδότησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δεν μπορεί να έχει προνομιακό χαρακτήρα διότι υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να κατηγορηθούν για διακριτική μεταχείριση και υπογραμμίζουν πως η οικογένεια Μαρινόπουλου πρέπει οπωσδήποτε να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή της σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Κατά τα ίδια κυβερνητικά στελέχη η νομοθεσία σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει γίνει πλέον ιδιαίτερα αυστηρή και απαιτείται ειδική ρύθμιση για τις οφειλές της Μαρινόπουλος, κάτι που δεν αποκλείεται.

Για την προσπάθεια εξαγοράς της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης ΑΕΕ, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα το οποίο καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο όσο καθυστερεί η συμφωνία με τις τράπεζες και με τους προμηθευτές-πιστωτές.

Να σημειωθεί πως οι μικρές προμηθευτικές επιχειρήσεις επιθυμούν να γίνει η συμφωνία εξυγίανσης και να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους, αλλά υπάρχουν άλλοι πολυεθνικοί όμιλοι στους οποίους οφείλονται μεγάλα ποσά και το εγχώριο μάνατζμεντ των θυγατρικών αδυνατεί να συμφωνήσει με «κούρεμα» των οφειλών.

Αυτή η κατηγορία των προμηθευτών, όπως και οι περισσότεροι προμηθευτές, έχει σταματήσει την πώληση προϊόντων στην Μαρινόπουλος, εκτός και αν πληρώνονται μετρητοίς στην παράδοση.

Το Μέγαρο Μαξίμου και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης φοβούνται πως εάν δεν διευθετηθεί άμεσα το θέμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια κρίση που θα αφορά 50.000 εργαζομένους, αυτούς της επιχείρησης αλλά και τους εργαζομένους σε μικρές και μεσαίου μεγέθους προμηθευτικές της Μαρινόπουλος επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ