ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς μείωση των επιτοκίων οδεύει η Τράπεζα της Αγγλίας

Προς μείωση των επιτοκίων οδεύει η Τράπεζα της Αγγλίας

Σε μείωση των επιτοκίων της για πρώτη φορά από το 2009 αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), προκειμένου να σταθεροποιήσει τη βρετανική οικονομία μετά την αναταραχή που έχει προκαλέσει η ψήφος υπέρ του Brexit.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, είναι απαραίτητο να γίνουν σύντομα κινήσεις προς την κατεύθυνση αναθέρμανσης της βρετανικής οικονομίας πριν γενικευθεί η εικόνα επιβράδυνσης, για την οποία τα δείγματα πληθαίνουν, όπως η βουτιά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994.

Ενόψει της συνεδρίασης την Πέμπτη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, 29 από τους 53 οικονομολόγους που ρώτησε το Bloomberg εκτίμησαν ότι τα επιτόκια αναφοράς θα μειωθούν κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,25%.

Στον απόηχο της βουτιάς της στερλίνας την προηγούμενη εβδομάδα στα χαμηλά 31 ετών και προκειμένου να θωρακίσει όσο μπορεί τη βρετανική οικονομία, ο Κάρνεϊ αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και σε άλλες κινήσεις, όπως να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Τέλος, σοβαρή εστία κινδύνου θεωρείται από πολλούς η πορεία της αγοράς ακινήτων και οι αποτιμήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ