ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νουί: Αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015

Νουί: Αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015
Η Ντανιέλ Νουί πρόεδρος του SSM ΑΠΕ-ΜΠΕ

H ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου αναφέρει σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» η Ντανιέλ Νουί, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η Νουί τονίζει ότι ο χρόνος είναι αρκετός για κάτι τέτοιο και προσθέτει, μάλιστα, ότι το ποσό των 25 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στο τρίτο πρόγραμμα λειτουργεί ως ασφάλεια, αφού υπερκαλύπτει την υστέρηση των 14,4 δισ. ευρώ που προέκυψε από τα στρες τεστ των τραπεζών.

«Οι τράπεζες έχουν διορία μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να υποβάλουν σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών στα οποία θα περιγράφουν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων που διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης. Μόλις εγκριθούν τα σχέδια αυτά, οι τράπεζες θα μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αυξήσεων κεφαλαίου. Πιστεύω ότι υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε.

Στη συνέντευξή της, η επικεφαλής του SSM αγγίζει επίσης, εμμέσως, το επίκαιρο θέμα των κόκκινων δανείων, επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να παρέχεται προστασία σε όσους πραγματικά τη χρειάζονται», αλλά και να δημιουργηθούν αντικίνητρα για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Όπως λέει, «ένα νομικό σύστημα που προστατεύει ένα υπερβολικά υψηλό ποσοστό των δανειοληπτών, ξεκάθαρα δίνει σε κάποιους τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το σύστημα».

Ακόμη, η Νουί τονίζει την ανάγκη να εφαρμοστεί το πρόγραμμα με αξιόπιστο τρόπο και γενικά να μην προκληθούν συνθήκες αβεβαιότητας, έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης στο μέλλον.

«Προφανώς, όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι τράπεζες θα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενες δυσμενείς μακροοικονομικές διαταραχές. Επομένως, η ανακεφαλαιοποίηση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε.

Όσο για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, τους οποίους θεωρεί όχι μόνο στρέβλωση της οικονομίας αλλά και περιορισμό στην ελευθερία των πολιτών, αφήνει ανοιχτό το πότε θα αρθούν, λέγοντας ότι αυτό εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές και σίγουρα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ