ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητείται λύση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Αναζητείται λύση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
CNN Greece

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή είχε το προεδρείο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για το θέμα που έχει προκύψει με τη δέσμευση του λογαριασμού μισθοδοσίας του ναυπηγείου.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν μεγάλες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση που ανάγκασαν την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να κινήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση λογαριασμών τους.

Ωστόσο, ο λογαριασμός μισθοδοσίας των εργαζομένων είναι ήδη ενεχυριασμένος από την Alpha Bank και ως εκ τούτου η ΓΓΔΕ δεν μπορεί να πάρει χρήματα από αυτόν, κάτι που υποστήριζαν οι εργαζόμενοι τις προηγούμενες ημέρες.

Στη συνάντηση που είχε σήμερα ο κ. Πιτσιλής με τους συνδικαλιστές των ναυπηγείων τους εξήγησε πως έχει η κατάσταση και τους υπέδειξε ως λύση την πίστωση των μισθών τους από την εταιρεία απευθείας στους προσωπικούς τους λογαριασμούς και όχι στον επίμαχο λογαριασμό μισθοδοσίας το περιεχόμενο του οποίου τελεί υπό κατάσχεση.

Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ ενημέρωσε τους συνδικαλιστές για τη βούληση του να έρθει σε συννενόηση με το υπουργείο Άμυνας ώστε τα χρήματα που δίνει αυτό για εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να προσδιορίζονται με ακρίβεια ώστε να μην κατάσχονται.

Να σημειωθεί πως αν και εκπρόσωπος από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κ. Βίτσα είχε προσκληθεί στη συνάντηση τελικά δεν προσήλθε.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη τροποποίησης διάταξης που ισχύει από το Φεβρουάριο του 2016 και προστατεύει την περιουσία του ναυπηγείου από κατασχέσεις.

Συγκεκριμένα το άρθρο 32 του Νομου 4361/2016 αναφέρει πως «από τη δημοσίευση του παρόντος, δεν επισπεύδονται και αναστέλλονται οι πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή κάθε άλλη διάταξη ειδικού νόμου, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ή κάθε άλλη διάταξη ειδικού νόμου που ασκούνται από τους πάσης φύσεως πιστωτές της ανωτέρω εταιρείας, για οποιαδήποτε αιτία σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του νομικού προσώπου με την επωνυμία ΝΒΕΕ Α.Ε., αποκλειστικά και μόνο στο βαθμό που η κινητή και η ακίνητη αυτή περιουσία επηρεάζει την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης των πολεμικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και για όσο χρονικό διάστημα αυτό διαρκεί».

Ωστόσο κατά την ΓΓΔΕ η διάταξη αυτή θα πρέπει να αποσαφηνιστεί περαιτέρω.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εργαζόμενοι είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου, ωστόσο αποχώρησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ