ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «εναλλακτικοί» τρόποι πληρωμής του φόρου εισοδήματος

Οι «εναλλακτικοί» τρόποι πληρωμής του φόρου εισοδήματος
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απομένουν σχεδόν 15 ημέρες μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οπότε και πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος από περίπου 2 εκατομμύρια φορολογουμένους με χρεωστικά εκκαθαριστικά.

Για εκείνα τα νοικοκυριά που αδυνατούν να καταβάλουν το φόρο ακόμη και σε τρείς ισόποσες μηνιαίες δόσεις τόσο η εφορία όσο και το τραπεζικό σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα διευκολύνσεων, οι οποίες ωστόσο συνοδεύονται από τσουχτερό επιτόκιο υπερημερίας για όσους χάσουν κάποια δόση. Συγκεκριμένα:

-Ο πρώτος εναλλακτικός τρόπος είναι η πληρωμή του φόρου μέσω της έκδοσης πιστωτικής κάρτας. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος στους κατόχους πιστωτικών καρτών με επαρκή διαθέσιμα υπόλοιπα. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του φόρου έως και το Νοέμβριο του 2017, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

Με τη χρήση των πιστωτικών τους καρτών, οι φορολογούμενοι έχουν δύο τρόπους για να εξοφλήσουν το φόρο σε δόσεις, είτε με την πληρωμή όλου του ποσού σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις, είτε με πληρωμή κάθε μίας εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων σε άτοκες δόσεις. Αν ωστόσο δεν εξοφληθεί η δόση της κάρτας εμπρόθεσμα τότε επιβάλλεται επιτόκιο υπερημερίας που αγγίζει ακόμη και το 20%.

-Ο δεύτερος τρόπος είναι ο φορολογούμενος να υπαχθεί στην «Πάγια Ρύθμιση» των 12 δόσεων. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει αφενός να μην διαθέτει ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, αφετέρου να υποβάλει σχετική αίτηση στην εφορία. Αν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές τότε η αίτηση της ρύθμισης γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet με υποχρεωτική εξουσιοδότηση τράπεζας να εκτελεί κάθε μήνα εντολή πληρωμής της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης είναι 8,76% ετησίως.

Ατύπως υπάρχει και μια τρίτη «αναγκαστική επιλογή» για τμηματική πληρωμή του φόρου, η οποία αφορά πολίτες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτοί μπορεί να πληρώνουν με μερική καταβολή, δηλαδή όταν έχουν χρήματα να δίνουν ότι έχουν και όσα μπορούν στην εφορία.

Στην περίπτωση αυτή χρεώνονται με μηνιαία προσαύξηση 0,73%, ενώ εάν το ποσό του φόρου είναι μεγάλο θα βρεθούν σίγουρα αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ