ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο έως 20.000 σε όποιον «πειράζει» ταμειακή μηχανή

Πρόστιμο έως 20.000 σε όποιον «πειράζει» ταμειακή μηχανή

Αποφασισμένο να βάλει τέλος στις περιπτώσεις επιτήδειων που πειράζουν τις ταμειακές τους μηχανές εξαπατώντας τους πελάτες τους και κλέβοντας το Δημόσιο είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Στη βάση αυτή διάταξη που προβλέπεται στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που κατάθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή προβλέπει πως όποιος παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών θα καταβάλει πρόστιμο από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το πρόστιμο των 5.000 ευρώ θα επιβάλλεται όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης της ταμειακής μηχανής.
  • Το πρόστιμο των 10.000 ευρώ θα επιβάλλεται όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης.
  • Το πρόστιμο των 20.000 ευρώ θα επιβάλλεται σε περίπτωση που υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα.

Με τις ίδιες διατάξεις θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο όταν διαπιστώνεται πως κάποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές ή όταν εκδίδει δελτία και αποδείξεις από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών - Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης.

Οι τροποποιήσεις αυτές εφαρμόζονται για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την 1.1.2016 και εφεξής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ